Има сериозна опасност за живота му

Бившият президент на Грузия Михаил Саакашвили е бил отровен с тежки метали в затвора и има сериозна опасност за живота му, ако не получи подходящо лечение. Това се казва в медицински доклад, разпространен от неговите адвокати в понеделник, предава БТА.

54-годишният Саакашвили, който е лидер на опозицията в Грузия, е бил прехвърлен в болница миналата година след продължила 50 дни гладна стачка. Така той протестира срещу изпращането му в затвора по обвинения в злоупотреба с власт, които по думите му са политически мотивирани.

В доклада, публикуван от адвокатите на Саакашвили, американският токсиколог Дейвид Смит казва, че на бившия грузински лидер са били направени изследвания, които са показали наличие на тежки метали в организма му. Споменават се живак и арсен.

Авторите на доклада от 28 ноември казват, че лечението, което получава сега Саакашвили, му вреди, тъй като не се извършва под подходящ медицински контрол. "Без адекватно лечение има повишен риск от смърт", се казва в документа. Според Смит на Саакашвили такова лечение изглежда е било отказано, или то не е достъпно в Грузия.

На този фон грузинските власти уверяват, че Саакашвили получава всички нужни здравни грижи. А грузинският президент Саломе Зурабишили каза, че правосъдието трябва да реши дали Саакашвили да бъде освободен по медицински причини.

Мариан Джишкариани, която ръководи лекарския консилиум, преглеждал Саакашвили, заяви, че той е бил диагностициран с мозъчни лезии и интоксикация, увреждаща нервната система. Той страда от сериозни заболявания, които са несъвместими с условията, при които изтърпява наказанието си, добавя тя. Според Тенгиз Цуладзе, член на лекарския консилиум, назначен от грузинския омбудсман, Саакашвили е отслабнал с близо 40 килограма по време на задържането си.

Саакашвили беше задържан през октомври 2021 г., няколко дни след като се върна в родината си от дългогодишно изгнание. Той беше издирван от грузинското правосъдие за злоупотреба с власт.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА