Нагласите за подкрепа остават непроменени

Първи политически реакции след връчването на мандата. Въпреки, че коментарите за проф. Николай Габровски като професионалист са само положителни, “Продължаваме Промяната”, БСП, “Демократична България” и “Възраждане” остават категорични - няма да подкрепят кабинет на ГЕРБ-СДС. 

Засега обаче не изключват участие в разговори с първата политическа сила, ако бъдат поканени на такива. Днес всички бяха изключително сдържани в изказванията си. А  ДПС и “Български възход” запазиха мълчание. 

Проф. Габровски: Ще опитаме не да разсечем, а да разплетем възела в българската политика

С  положителна оценка към. проф. Николай Габровски, “Продължаваме Промяната” потвърдиха отрицателния отговор  към ГЕРБ.

“Партия с история от 12 години няма как да рестартира с едно лице отпред. Това е маньовър за заблуда на своите опоненти”, заяви Антон тонев от ПП. “Истинските политически фигури изчакват по-добри условия, истинските усилия ще бъдат хвърлени при третия мандат”, допълн той. 

Божанов: Въздържаме се от подкрепа за кабинет на ГЕРБ

“Демократична България” също са готови да се срещнат с мандатоносителя. Но са категорични - няма да дадат подкрепа. 

“Страхотен професионалист, но тук става дума за нещо много повече от това коя е фигурата на самия премиер. И това, че  ГЕРБ не може да намери партньори е доста показателно и то не е свързано с личността на премиера в никакъв случай”, коментира Ивайло Мирчев от ДБ. 

БСП заявиха, че са изненадани от номинацията, но и тяхната позиция остава същата- ще гласуват против.

Тонев: Стискаме палци на проф. Габровски, но кабинет ще се съставя с третия мандат

“Не познавам качествата на Габрoвски, освен чисто професионално. Позицията на БСП е ясна и категорична”, каза Деян Дечев. 

“Възраждане” изпратиха писмена позиция, с която отново заявиха, че няма да подкрепят правителство на ГЕРБ-СДС, заради дълбоки политически различия. Те биха застанали единствено зад собствен кабинет.

Огнян Минчев за проф. Габровски: Възможно най-добрата личностна кандидатура

ДПС и “Български възход” днес запазиха мълчание. 

А от президентството коментираха номинацията на ГЕРБ така:

“Блестящ лекар, блестящ неврохирург. Изненадах се от това, че е приел да се занимава с политика. Все си мисля, че лекарите са по-полезни на своите пациенти”, каза вицепрезидентът Илияна Йотова.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.