"Не Гешев олицетворява всички дефицити на прокуратурата, а структурата й", обясни Божанов

„Въздържаме се от подкрепа. Ние не сме взимали различно решение за подкрепа, тъй като фигурата на премиер е само едно от многото неща”.

Това заяви в предаването „Твоят ден” на NOVA NEWS Божидар Божанов от ДБ малко след като от ГЕРБ получиха проучвателния мандат за съставяне на правителство с кандидат-премиер проф. Никола Габровски.

„Неподкрепата ни за мандата на ГЕРБ е ясна, смятам, че промяна няма да има”, категоричен бе бившият министър на електронното управление.

„Възелът в нашата политическа теза е прокуратурата. Това, че тя заема страна, прави невъзможен разговорът”, обясни мотивите на ДБ той.

„Фигурата на министъра на правосъдието има ограничени правомощия, тези неща се решават в парламента… Въпросите за имена са по-нататък, въпросът е структурата. Не лицето – в случая Гешев, олицетворява всички дефицити, ужаси на прокуратурата. Възелът на българската политика в момента е прокуратурата. Искаме конституционната ѝ промяна, защото тя трябва да е независима, да повдига обвинения на всички поравно, както и да не спестява обвинения”, заяви Божанов.

Според него промените в Изборния кодекс нямат отношение към съставянето на кабинет. „Смятаме, че няма да обвързваме, с колегите от ПП ще решим дали да го обвържем за получаване на мандат”, заяви Божанов.

В коментар за промените в Изборния кодекс, Божанов каза: „мнозинството не прецени, че разрушавайки доверието в тези машини, това се отнася и до изборния процес. Хартиеното мнозинство не само върна хартията, те отидоха стъпка напред”.

Той обясни какво значи изходен код. „Изходният код описва как функционира машината. Той беше предоставен на партиите и коалициите, които бяха регистрирали свои представители за този проект. Три партии – ГЕРБ, ДБ и ПП бяха регистрирали свои представители. На последната среща – с протокол, подписан от ДАНС, бях само аз. Представителят на БСП вероятно е бил на някоя от предишните срещи. Няма как Кирил Петков да е обещавал да даде изходния код. Достъпът до изходния код не значи, че се манипулира машината – ако ви дам архитектурните планове на апартамента ми, няма да можете да направите нещо дистанционно”, описа ситуацията той.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.