Текат последни решаващи часове

Текат последни решаващи часове преди да стане ясно ще има ли България ново правителство още в сряда с мандата на ГЕРБ-СДС и начело с проф. Николай Габровски. Парламентарните партии стягат редиците си, събират се на последни заседания, за да влязат в пленарната зала с ясна позиция - „за” или „против”.

От ДПС обявиха - вероятно ще подкрепят Габровски. От „Продължаваме Промяната”, БСП, „Демократична България” и „Възраждане” са твърди в позицията си, че няма да подкрепят правителство с първия мандат. От „Български възход” също взеха решение, но ще го запазят в тайна до сряда.

Дончев: Ако не съставим правителство с първия мандат, има 62% вероятност да отидем на избори

Часове преди депутатите да гласуват „за” или „против” Николай Габровски като премиер на България, ГЕРБ-СДС имат последен шанс да намерят нужната подкрепа. „Не сме ходили, подобно на Кирил Петков преди няколко месеца, да правим трансфер на депутати и да ги убеждаваме един по един”, коментира Томислав Дончев.

От партията обаче се надяват да има преосмисляне на решенията. „Най-големият шанс да бъде избрано редовно правителство е утре. След това шансовете падат рязко”, добави депутатът от ГЕРБ-СДС.

Твърдо зад своето „не” на кабинета „Габровски” остават четири от партиите в парламента. Въпреки уверението, че професорът сам е избрал министрите в него. „Нямаме основание да променим позицията си - тя остава същата. Нито формулата, нито съставът на предложеното правителство би ни наклонило в една или друга посока”, посочи Андрей Гюров от „Продължаваме Промяната”.

Арабаджиев: Правителство няма да бъде гласувано, не смятам, че ГЕРБ ще играят с кворума

От „Възраждане” не се страхуват от нови избори. „По-добре ужасен край на този парламент, отколкото ужаси безкрай и след това да се опитваме да влачим някакво зомби правителство до следващите местни избори”, коментира Костадин Костадинов.

Позицията на БСП също остава единна. „Ние не можем да подкрепим кабинет, независимо, че кандидат за министър-председател е един известен професор, добър специалист. Тук става въпрос за модела „ГЕРБ”, подчерта Борислав Гуцанов.

Костадинов: Проектокабинетът на проф. Габровски е демонстрация на ГЕРБ

От „Демократична България” също видяха фигурата на Борисов, въпреки обещанията за експертност на кабинета. „Бяхме първата политическа сила, която заяви, че няма да подкрепим кабинет, предложен от ГЕРБ”, уточни Атанас Атанасов.

До последно мислят и от „Български възход”. Депутатите от партията се събраха в парламента. „Не искам предварително да огласявам пред медиите какво ще е поведението ни. Ще го видите - то ще е консолидирано и ясно”, обясни Стефан Янев.

За подкрепа на кабинета може да помогнат и игри с кворума. Ако влязат по-малко депутати, ще е необходимо по-малко мнозинство, за да стане Николай Габровски премиер. На този етап този вариант се отхвърля от всички в парламента.

Зафиров за проектокабинета „Габровски”: Има опит за мостове, но няма да го подкрепим

Ако в сряда кабинетът, предложен с първия мандат, не получи подкрепа, се преминава към следващата стъпка - връчване на втората папка на „Продължаваме Промяната”. Ако и те не успеят - президентът трябва да връчи третия мандат на партия по негов избор.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.