Коментар на икономиста Кузман Илиев и бившия социален министър Христина Христова

Депутатите превърнаха парламентарната трибуна в едно театро. Най-големият проблем пред бюджета е замразяването на плащанията по европрограми. Общините имат текущи разходи, които ще бъдат затруднени, ако няма нов бюджет. Това каза икономистът Кузман Илиев в ефира на "Твоят ден" по NOVA NEWS.

По думите му на много места минималната заплата става колкото средната, а това води до отпадане на неквалифицирани хора. "Българинът няма да забогатее. Това е антисоциална мярка, защото ще бъдат наети по-малко хора за повече пари. Така ще има останали без работа. Пари има, въпросът е как се харчат. Държавата е длъжник на бизнеса. Има един милиард, който се задържа и не се изплаща. Същевременно бизнесът работи с поръчки, които трябва да довърши, но няма пари", смята той.

Какви са рисковете за доходите ни, ако няма нов бюджет за догодина

Бившият социален министър Христина Христова споделя, че ситуацията е тревожна, тъй като дори удължаването на бюджета не е прието. "Предстоят последни плащания по проекти на общините и те са много разтревожени. Има блокаж на техните бюджети. Удължителният вариант все пак е по-мъдрият. Опасността от наддавания, свързани с харчове, наистина е много голяма", предупреди тя.

Според нея при минималната заплата се получава колизия. "Популизъм е мярката тя да бъде в размер на 50% от средната. Трябва да се види как финансите ще поемат това натоварване. Удълженият бюджет ще действа не повече от три месеца", посочи Христова.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.