Юлияна Дончева и Асен Генов с коментар

България е в много тежка ситуация, хората не се интересуват от дебатите за Изборния кодекс, а от бюджета, ниското ДДС, да си направят прогноза. Не знам защо е тази истерия срещу хартиената бюлетина, след като дори евродепутатите се избират така. Това каза за "Твоят ден" Юлияна Дончева.

"Отхвърлянето на първия мандат без предизвестено, независимо какви експерти ще бъдат представени. Акцент беше излизането на ветото веднага след като не мина кабинетът, очевадна е връзката. Връща се темата за острата конфронтация между партийните фигури. Ако е добър контролът, каквото и да е гласуването, вотът ще е прозрачен", отбеляза тя. 

Ще бъде ли преодоляно президентското вето върху промените в Изборния кодекс

Асен Генов смята, че тайната на вота е под въпрос, ако само по един човек пожелае да гласува с машина или бюлетина в конкретна секция. "Имам усещането, че сме свидетели на процес на промяна в политическата визуална ценностна система. Ако досега беше задължително да има генерал, сега ГЕРБ въвежда професори. Дали обаче не бъркаме в технологията? Ако трябва да обсъждам мандат, щях да тръгна със списък с неща, които искам да извърша по време на мандата", посочи той. 

По думите му се злоупотребява с крайни тези - не е вярно, че хартиеният вот подменя гласовете, нито, че електронният го прави. "Защо не обсъждат регионални преброителни центрове? Защо хората по секциите не са професионална администрация, а да се чудим всеки път дали ще се съберат 7 души?", попита Генов.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.