Коментар на социолозите Юрий Павлов и Кольо Колев

Бавенето на втория мандат е доста разумно решение. Още в началото стана ясно, че желанието на повечето партии е да се даде повече живот на парламента. Би трябвало до средата на януари да се приемат няколко закона. А в средата на март да са изборите. Вторият мандат е предизвестен, а третият също има малки шансове. Това заяви за "Твоят ден" социологът Юрий Павлов.

Според него 15-20% е шансът за реализиране на третия мандат. "Най-голям шанс би имал, ако отиде в "Демократична България". Тя би била приемлива и за ГЕРБ, и за ПП. Програмно правителство бе ярки политически фигури може да се реализира", коментира той. 

Проф. Маринов: Подходът на ПП не дава големи надежди за кабинет с втори мандат

Социологът Кольо Колев от своя страна шеговито обясни, че е било по-добре да се даде малко преди Коледа втория мандат, защото по Коледа се случват чудеса. "Без съмнение да правиш избори януари или февруари. "Има две партии, които се притесняват от предсрочни избори - "Български възход", които не могат да са сигурни, че ще попаднат в парламента и БСП, които бележат тренд надолу. Затова двете партии биха били склонни на колаборации за съставяне на правителство, което дава повече шансове третият мандат да се реализира", смята той.

По думите му евроатлантическо би било приемливо външнополитически, но не много популярно сред обществото. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook