Ако има презапасяване, търговци могат да опитат да продадат храни след изтичане на срока на годност
Колкото по-рано пазаруваме, толкова по-добре. Дефицитът на време за проучване на пазара и цените води до бързане и купуване на високи цени. При припряност човек прави грешки, а търговците правят заблуждаващи оферти. Богомил Николов, директор на асоциация "Активни потребители".
"По отношение на храните проблемите са местни - в малки градчета с малко конкуренция се получава спекула. Често някои храни се изчерпват, а така се завишават цените. Риск има и след празниците. Ако има презапасяване, търговци могат да опитат да продадат храни след изтичане на срока на годност. Най-голямата разлика между купуването на живо и това онлайн е, че при второто винаги можем да върнем стоката, а при първото това е преценка на продавача", отбеляза той.
По думите му има и търговци, които са се презапасили със стока и като видят, че не могат да я продадат, започват да намаляват цените. "Не всичко е опасно, но от нас зависи да разпознаваме условията на пазара. Човек, който е наясно какво иска и го е наблюдавал, не можеш да го излъжеш с фалшива промоция. Човек, който просто иска да изхарчи едни пари, лесно се поддава на капани и купува импулсивно", подчерта Николов.
Според него купуването на ненужни, но евтини подаръци, водят до това да се чудим какво да ги правим и тогава идват сайтовете за препродажба. "Ако сте достатъчно близки и си пазите касовата бележка, можете да я смените. Коварна е практиката когато видите нещо много атрактивно, вие го поръчате, но се окаже, че не е налично и търговецът предлага същото нещо, но малко по-скъпо. Това може да се санкционира. Имаме сериозни съмнения, че такива обяви се слагат дори без да е имало запаси от стоката", разкри той.
Повече вижте във видеото.
Новините на NOVA - вече в Instagram, Twitter, Telegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.