„Ако е в България, НСО може да поеме защитата му”, поясни експертът

Чисто символично е включването на журналиста Христо Грозев в списъка за федерално издирване в Русия. Такова мнение изрази в ефира на „Здравей, България” бившият главен секретар на МВР Николай Радулов. Той подкрепи думите на Грозев, който заяви, че това е сигнал към съчувстващи на режима на Путин, негови фенове, че могат да се разправят с него.

ПЪРВО ПО NOVA: Христо Грозев: Страхувам се от убийство или отвличане

Относно механизмите за държавна защита, които могат да бъдат приложени спрямо Грозев, експертът коментира: „В много крайни случаи, когато има пряко разпореждане на ръководството на държавата, може да се предприеме нещо, свързано с обезпечаване сигурността на заплашен по този начин български гражданин. Възможността обаче е много ограничена. Тя е да бъде прибран в съответното посолство и евакуиран у нас по специален протокол. Грозев обаче не иска това”, обясни той.


Според него могат да се задействат всички възможности за координация със службите за сигурност на отделните държави и да му се помогне да получи необходимата защита. „Това обаче не означава, че ще получи физическа защита. Няма да получи охрана, защото няма никакъв повод. Западните държави дават полицейска охрана, когато има реална опасност”, обясни Радулов. Ако Грозев е в България, съществува механизъм НСО да поеме неговата защита, поясни бившият главен секретар. 

Руският посланик Елеонора Митрофанова - на среща в МВнР

Коментар от Радулов дойде и във връзка с изказване на конгресмена от САЩ Уорън Дейвидсън, който призовава американското финансово министерство да наложи санкции срещу главния прокурор Иван Гешев заради „съмнения за корупция и пренебрегване на санкциите по „Магнитски”. Такова писмо на конгресмена беше публикувано първо от Иван Христанов от „Продължаваме Промяната”.

„Възможно е това да е намек, че мерките ще продължат. И преди е ставало дума, че ще има „Магнитски” втора и трета серия. Ние чисто законово можем да си позволим да пренебрегваме този закон, но това е много силен сигнал, че Държавният департамент и американският Конгрес продължават да наблюдават България с недоверие. Това се отразява и в годишните доклади”, подчерта бившият главен секретар на МВР.

Целия разговор гледайте във видеата.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.