"Комедията е в българския политически живот", смята ректорът на НАТФИЗ

„Студентите в театралната академия се вълнуват най-вече от човешките отношения, не казвам, че са аполитични. Имат много интереси. Голяма част от тях не са чели целите произведения на изучаваните автори, а само откъси”.

Това заяви ректорът на НАТФИЗ проф. Станислав Семерджиев в предаването "Денят на живо" по NOVA NEWS. През идната 2023 г. се навършват 75 г. от основаването на НАТФИЗ „Кр. Сарафов” и последната година от четвъртия мандат на Семерджиев като ректор.

Проблемите за нечетене на книги ще си останат, но трябва да има и обучение за анализ на аудиовизуалното съдържание още от детската градина, смята Семерджиев. 

Проф. Семерджиев: Онлайн обучението във висшето образование създава необразовани и послушни хора

„Миналата година пуснахме едно видео реалити в TikTok, което проследява изпита за куклен театър като едно предаване. Тази година готвим реалити за изпита по киноспециалностите. Има доказателства защо образователната система в България в момента не работи. Един от епизодите в реалити шоуто проследява задаването на един и същи въпрос на всички, завършили езикови гимназии. Голямата част от кандидатите не са чели френска литература, не са чели целите творби, имали са откъси. За мен е абсурдно, че може да се изучава език без да се изучава литературата, която е написана на съответния език. Над 50% от кандидат-студентите казаха, че голяма част от техните преподаватели или не са влизали в час или са правили други неща – свирели на китара, рецитирали собствена поезия. Материалът е ужасяващ, сега съществува изключителен вакуум на капацитет. Става дума за кандидат-студенти, които са интелигентни и талантливи деца. Част от тях казаха, че не са прочели нито една книга в живота си, те не създаваха мит, новина, интрига, те разговаряха съвсем човешки. Разговорът стигна до този ужасяващ резултат”, каза ректорът на НАТФИЗ, който има поглед върху кандидат-студентските изпити.

Децата не познавали творбите на Гьоте, Стефан Цвайг, Томас Ман, обясни той.

Как се става актьор онлайн?

„Друг абсурд, който чух, че представата на преподаване на език не е свързана с това да се преподава културата, която съответства. Става дума дали са гледали кино, чели пиеси – не може да завърши английска гимназия и да не е чел нито една пиеса на Шекспир, а само отделни откъси. Какво остава за другите гимназии, които не са така елитни”, запита ректорът на НАТФИЗ.

Той е категоричен, че няма как в академията да запълват общата култура, но са създадени специални модули – „Световна култура”, за попълване дупките в общата култура. Хората ще трябва да ги допълват по-нататък сами, обясни ректорът на театралната ни академия.

„Нашите студенти не заминават за чужбина, ако заминат, те отиват за година, за да направят магистратура. Веднага си дават сметка за качеството на образование в нашата академия. Имам десетки имейли от студенти – „Професоре, разбрахме, че наученото в бакалавърската степен е пет пъти повече от наученото в магистърската степен”. Ние сме свидетели на големия бум на телевизионна продукция в последните години, където могат да се изявят всички наши възпитаници”, каза Семерджиев.

Експерти: България е в криза за квалифицирани кадри

В отговор на репликата, че сега театрите са претъпкани, той обясни, че винаги в момент на криза хората търсят отдушник в изкуството – отиват на театър, концерт. Това е запазен елемент от българската душевност, смята драматургът.

„Запазването на свободата в условия на слободия е трудно. Минахме от едната страна на махалото до другата. Понятието свобода е много важно, да се разбира какво то включва. Нашите студенти започнаха да осъзнават, че не е добре да поощряваме слободията в какъвто и да е вид”, каза Семерджиев.

За обществено-политическата атмосфера в страната той обясни, че комедията е в българския политически живот. „Ако трябваше да направим сценарий за нашия политически живот, то заглавието би било от рода „Тримата от запаса” или „Троен фал старт”. Има много възможности за комични заглавия. Трагедията е на ново равнище. Дори най-големите апологети не бяха подготвени – говорехме за Трета световна, за ядрени войни, но се оказа, че една регионална война може да създава битов дискомфорт ежедневно… Това, което се случва в Украйна е братоубийствена война, убеден съм, че ще се появят нови филми, най-вероятно –ще бъдат направени от Холивуд – те реагират първи, дали ще са обективни – това е друг въпрос”, допълни проф. Станислав Семерджиев.

Повече вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.  

Редактор: Весела Веселинова