В България и в момента се доставя руски газ, посочи той

Зависимостта от енергийни ресурси от Русия дълго време трябва да се преодолява, тъй като беше допуснато да има твърде голяма зависимост и не може да очакваме тя да отпадне толкова бързо. Това каза Антон Иванов от Български енергиен и минен форум в студиото на „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

"През 2022 г. се осигуриха достатъчно инфраструктурни възможности да се правят доставки от различни от руските петролни и газови източници, въпреки че за тези възможности говорихме много дълги години. България вече има изградена инфраструктура. Въпросът е откъде ще бъдат доставките на газ", посочи той.

„Никой не може да каже какъв е газът. И в момента у нас се доставя руски газ. Не това точно е проблемът, а в това дали ние нарушаваме санкциите и дали сме надежден партньор за държавите от ЕС. Очевидно има възможности, без да нарушаваме санкциите, да се правят търговски сделки между частни субекти“, посочи Иванов.

Реформите, ангажимент за които е поет в Плана за възстановяване и устойчивост, бяха прекалено амбициозни, смята експертът.

Повече вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.