От „Продължаваме Промяната” върнаха празна папка на Радев

Официален край и на втория проучвателен мандат. От „Продължаваме Промяната” върнаха празна папка на президента Румен Радев, след като не успяха да съберат мнозинство около управленска програма.

От своя страна президентът постави директно на масата въпроса - възможно ли е разбирателство по приоритети между „Промяната” и ГЕРБ. Вече тече и срокът за третия, кризисен, проучвателен мандат. Той трябва да бъде връчен най-късно следващия понеделник на партия по избор на президента. Възможностите за това са общо пет. 

Без имена на министри и с неизпълнен мандат в 10 часа сутринта беше сложен край и на втория опит за правителство.

„Вие вече заявихте, че ще върнете мандата нереализиран, но заповядайте да обявите вашето крайно решение”, апелира държавният глава.

Край и на втория мандат за съставяне на редовен кабинет: ПП върна папката на президента

„Връщам папката с неизпълнения мандат. За съжаление, този списък от национални цели, с приоритети и задачи за тяхното постигане не получи достатъчно политическа подкрепа”, обяви акад. Николай Денков.

Той напомни - предложените приоритети са важни за страната. „Обсъждането, дискусията накъде трябва да се развие България в следващите месеци и години тепърва предстои. Тя не е академично занимание. Това е въпрос за бъдещето на нашите деца и внуци, къде искаме да живеем и как искаме да живеем”, обясни Денков.

Преди да избере на коя партия ще връчи третия, последен мандат, президентът директно попита „Продължаваме Промяната” склонни ли са на компромис.

„Вчера вашите коалиционни партньори и съмишленици от „Демократична България” заявиха, че единственият начин да се състави правителство с третия мандат е ако се постигне договореност между ГЕРБ и вас. Така че ще ви помоля да обсъдим този изключително важен въпрос”, подчерта държаният глава.

Разговорът по този въпрос продължи без присъствието на медиите. Минути по-късно, отново пред камерите, от „Продължаваме Промяната” бяха категорични: „Договорка е думичка, която ние не използваме. Съгласие би могло да има по политиките, които са полезни - да кажем една правосъдна реформа. Как си представя ГЕРБ правосъдната реформа е нещо, от което ще зависи дали ще имаме съгласие за тази реформа, или не”, уточни Денков.

Политическите реакции след връщането на втория мандат (ВИДЕО)

От ПП поискаха първо да разберат ходовете на Радев. „Нека да видим президентът на кого ще даде третия мандат. Мандатоносителят трябва да дефинира каква ще е процедурата, дали ще седнат, както каза г-н Василев, главатарите на масата, или ще започнем да обсъждаме политиките и след това кой да ги изпълни. Това зависи от мандатоносителя”, допълни Денков.

От „Продължаваме Промяната” посочиха, че няма да слагат червени линии при обсъждането на политики. Искат обаче да видят отговора на техните основни приоритети.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.