По думите на специалист по политически комуникации след всяко даване на третия мандат на БСП, подкрепата към тях пада

"Демократична България" не поиска до последно третия мандат. Заявката беше "дайте, ще видим". Те не бяха част от разговора как ще се управлява, бяха част от пейзажа. Не съм изненадан от поведението на Радев. Той никога не се е държал държавнически, дори отлагаше важните решения. Има няколко разделителни линии между президента и ДБ, включително Украйна. От негова гледна точка би било лош сигнал да даде папката на тях, след като те се противопоставят на неговите позиции. Това каза в ефира на "Твоят ден" по NOVA NEWS политологът Христо Панчугов. 

Според него в БСП има битка за носталгичния разказ, сърцата и умовете на хората, които отпадат от партията. "Протакането на мандатите беше грешка и сигнал за абдикация. Радев няма интерес от ново служебно управление. Той имаше интерес да се състави редовен кабинет. Всяко забавяне оттук нататък ще води до щети", коментира той.

БСП при президента: Партията ще получи третия мандат

От своя страна проф. Росен Стоянов, специалист по политически комуникации, смята, че ходът на президента трябваше да е символен акт, а не реална възможност за формиране на правителство. "Заявката му трябваше да е, че има и по-държавнически ходове. Радев реши да постъпи прагматично. Изненандан съм от неговия ход, той няма какво да печели или губи, бидейки във втория си мандат. Сега БСП ще се провалят и отново ще бъде поставен въпросът с лидерството", подчерта той. 

По думите му, след всяко даване на третия мандат на БСП, подкрепата към тях пада. "Президентът управлява всички процеси в държавата чрез служебния кабинет. Някой чака нещо - дали да се променят структури на местната власт, или да се създават такива. Може би целта е коренна промяна", предположи Стоянов.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook