Папката получи лидерът на левицата

Четири месеца след изборите и за четвърти път БСП получи шанс да състави кабинет. Партията взе третия мандат за съставяне на правителство. На церемонията в Президентството държавният глава Румен Радев обясни, че се е спрял на левицата в търсене на най-голям шанс за работещ кабинет.

Нинова за третия мандат: Искаме да преговаряме с всички

„Във времена на силно политическо противопоставяне, БСП не само успя да съхрани диалога с всички парламентарно представени партии, но и показа, че може да прави компромиси и да постига съгласие, да влиза в коалиции и да управлява заедно със свои идеологически опоненти, да взаимодейства еднакво добре както с новите, така и със старите политически формации”, добави държавният глава.

Радев се спря на БСП, след като три пъти левицата не успя да състави кабинет. Това им напомни и държавният глава по време на консултациите. Въпреки това, президентът се надява, че стремежът на партията към силна социална политика и укрепване на българския парламентаризъм ще бъде още един мотив за съставяне на редовно правителство.

Реакциите на партиите след връчването на третия мандат на БСП

От своя страна лидерът на БСП Корнелия Нинова благодари за доверието. „Разбираме тежестта на ситуацията и отговорността, която ни се възлага. Ще направим всичко, което зависи от нас, да има редовно правителство. Наистина доказахме, че можем да разговаряме разумно, спокойно и с отговорност към националния интерес на България. Ще продължим в този дух да търсим съгласие и да съставим редовен кабинет, който е така необходим на страната ни”, уточни тя.

Срещата между БСП и президента протече в любезен тон заради рождения ден на Нинова. Радев подари на лидера на левицата голям букет червени рози, а тя му връчи кутия бонбони.


БСП няма точно разписан срок за излъчване на кандидат-премиер. Това означава, че левицата ще реши колко дълъг да бъде животът на 48-ото Народно събрание.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.