Така стават общо девет

Във връзка с повишаването на заболяемостта от остри респираторни заболявания и грип на територията на област Добрич е обявена грипна епидемия, като временни противоепидемични мерки се въвеждат за периода от 20 до 25 януари.

Грипна епидемия обявиха и в София - област. Временни противоепидемични мерки се въвеждат за периода от 20 до 27 януари.

Преустановяват се учебните занятия в училищата в присъствена форма на територията на Софийска област за периода от 23 до 27 януари, включително. 

Областите в страната, където е обявена грипна епидемия, са както следва: Добрич (20-25 януари), Пловдив (19-30 януари), Ловеч (18-24 януари), Пазарджик (18-24 януари), Габрово (18-24 януари), Стара Загора (17-23 януари) и Шумен (13-18 януари). Считано от 19 януари обявената епидемична обстановка в област Шумен се отменя.

Грипната вълна: 280 училища в страната излизат във ваканция

Засега сред учениците не се наблюдава ръст на заболелите. За това на този етап на се налага те да бъдат разпуснати в принудителна ваканция.  Като превантивна мярка здравните власти въвеждат т.нар. задължителен филтър на входовете на яслите и детските градини.

 “Недопускане на деца и персонал със съответната симптоматика. Дезинфекция, проветряване на помещенията. По отношение на лечебните заведения за болнична помощ преустановяваме единствено свижданията на външни лица”, каза д-р Сийка Димчева, директор на РЗИ - Пловдив. 

Болниците в Пловдив разполагат с достатъчно на брой свободни легла при нужда от прием. Специалистите обаче отново препоръчват носенето на маски.

Лекарите не изключват възможността да се заразим едновременно с грип и с COVID-19.

Лекарите твърдят, че все още не е късно за противогрипна ваксинация, тъй като пикът на заболяването предстои.

МЗ напомня, че препоръчително е спазването на нефармацевтичните противоепидемични мерки като носене на защитна маска за лице, честа хигиена на ръцете и спазването на физическа дистанция – ефективно както за предпазване от COVID-19, така и от други инфекции, предавани по въздушно-капков път като грип и ОРЗ.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook