За това предупреждават производители

Земеделската реколта - под въпрос заради меката и безснежна зима в Европа. За това предупреждават производители, след като годината започна с рекордно високи температури.

Притесненията са, че заради липсата на сняг може да се стигне до засушаване и по-ниски добиви. В същото време разходите на фермерите растат.

 

 

Пътят на всеки плод или зеленчук от градините до пазара е дълъг и свързан с множество разходи и най-вече – с особеностите на климата. В началото на  годината седем европейски държави регистрираха най-високата си януарска температура. А страната ни преживява най-безснежната зима за последните години. Заради липсата на сняг източниците на вода за земеделието - намаляват, което свива добивите и увеличава разходите за фермерите, предупреждават производители в Европа. Така под риск остава реколтата на зърно, овощни насаждения и зеленчуци. При намаляващи добиви и растящи разходи – ударът ще поеме потребителят, категорични са експертите.

Каква реколта очакват земеделците и ще повиши ли топлата зима цените на продукцията за крайния потребител? Отговорите сега от Георги Георгиев в рубриката „На твоя страна”.

Очакваме вашите сигнали и предложения за теми на имейла и Facebook страницата на рубриката „На твоя страна”.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.