Според д-р Сергей Иванов в повечето салами има нишесте и растителни добавки

"Активни потребители" направиха проверка на колбаси от 25 марки с цел да се разбере какво точно съдържат сегашните салами и доколко се различават от автентичната рецепта.

Според д-р Сергей Иванов анализът е показал, че те са много далеч от оригиналната рецепта. "Според нашата класация само в един имаше захар, а мнозинството съдържат нишесте и растителни добавки като фибри, например. Те са упоменати на етикета. Това нещо едва ли бихте искали да го консумирате. За да не се вложи месо, се влагат такива алтернативни съставки", заяви той.

Приготвиха салам, по-голям от Статуята на свободата (ВИДЕО+СНИМКИ)

По думите му може да има натиск от страна на държавата да се спазва БДС. "Искаме по-добро качество и безопасност на храните. БАБХ трябва да упражни по-силен контрол и анализ за съответствие между съдържание и етикет. Много голямо влияние могат да окажат и големите търговски вериги. Разчита се на съвестта на производителите да опишат съдържанието. А аз призовавам хората да четат етикетите", посочи Иванов.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: Цветина Петкова