БВП на кралството ще намалее с 0,6% през 2023 г.

Икономиката на Обединеното кралство ще се свие и ще се представи по-зле от другите развити икономики, тъй като високите разходи за живот продължават да затрудняват домакинствата. Това гласи мрачна прогноза на Международния валутен фонд.

В своята актуализация за световните икономически перспективи МВФ посочва, че брутният вътрешен продукт на Великобритания ще се свие с 0,6% през 2023 г., вместо да нарасне с 0,3%, каквато беше предишната прогноза от миналия октомври.

Така Обединеното кралство вероятно ще стане единствената развита държава, в която ще има спад на брутния вътрешен продукт през годината.

Фондът отбеляза, че новата му прогноза отразява високите цени на енергията във Великобритания и финансови фактори като високата инфлация. Въпреки всичко, МВФ смята, че след есенното изявление на министъра на финансите Джеръми Хънт икономиката на страната е на прав път. Хънт каза, че Великобритания е опровергала много прогнози миналата година. Мрачната картина на Фонда обаче идва, след като самият Хънт предупреди, че е малко вероятно да остане място за значителни данъчни облекчения в пролетния бюджет.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.