"Това е последното ни заседание за този мандат, да свършим още малко работа", призова той

Последно редовно заседание на кабинета на Гълъб Донев. В следващите часове се очаква да научим какъв е изборът на президента Румен Радев и кой ще седне в министерските кресла на правителството „Донев 2”.

Единственото сигурно име в следващото служебно правителство е това на премиера Гълъб Донев. Нито един от министрите през днешния ден не отговори еднозначно дали е получил покана от президента да продължи и в новото служебно правителство.

Една от спекулациите е, че министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев ще има място в следващия кабинет, защото се очаква да присъства на честванията за Гоце Делчев в Северна Македония.

На прощаване с някои или не, премиерът Донев благодари на министрите за свършеното през последните шест месеца във властта.

„Проявихте смелост, а може би, и доза безразсъдство, когато приехте да сте министри и да се откажете от правото си на лично спокойствие,въпреки сериозните нападките провокациите и проблемите показахте здрави нерви и характер в битките, които водехме, за да върнем държавата на хората”, подчерта той.


След края на кабинета „Донев 1” остава отворена вратата към „Донев 2”. Кои от министрите ще я прекрачат все още не е официално ясно.

„Аз самият все още нямам информация. Имам и друга работа, в интерес на истината, имам и незавършена. Ако президентът счете, че може да работим още, сигурно всеки от колегите ще се отзове”, каза министърът на земеделието Явор Гечев.  

Лаконично отговориха и други министри, но не скриха, че са били на среща при държавния глава.

„Ние трябва да дадем отчет за свършената работа. Президентът е човекът, който ни е избрал. Трябва да отчетем какви предизвикателства, какви проблеми има. Аз съм начертала приоритети за много дълъг период от време в личен аспект основно”, заяви екоминистърът Росица Карамфилова.

„Ако президентът прецени така, най-вероятно бих бил готов, но трябва да се структурират задачи и цели”, добави министърът на външните работи Николай Милков.

Сега остава президентът да издаде указ, с който да назначи следващото правителство, а с него да стане ясно какви са рокадите в състава на Министерския съвет. 

„Най-добре управлява този, който е готов да се раздели с властта във всеки миг. Държавата не е за частно ползване, а държавата е на хората”, категоричен е Донев. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook