Формациите настояват за използване на механизма на френското предложение

Втори ден остри политически реакции у нас, заради напрежението със Северна Македония. Призивът е за намеса на Европейския съюз.  Политическите партии у нас определят случващото се като недопустимо и настояват за мерки не само на национално ниво, но очакват реакция и от европейските институции. По думите им страната ни може да използва механизмa, който френското предложение ни дава, за да се върне Република Северна Македония към изпълнение на поетите ангажименти към България и да бъдат защитени правата на гражданите с българско самосъзнание в страната.

Според „Продължаваме Промяната” френският механизъм дава възможност европейските институции да застанат категорично зад страната ни. „Истината е, че това е абсолютно неприемливо. Истината е, че е недопустимо и езикът на омразата да завладява нашите отношения. Така че, трябва ясно да кажем, че сме против това. От друга страна трябва да се използва механизма, който френското предложение ни дава. Какво се казва в него, че не трябва да има език на омразата и правата на българите да влизат в конституцията като основни стъпки ако иска Македония да напредва към Европа”, заяви Кирил Петков, ПП.

Същата позиция подкрепиха и от „Демократична България”.

„Възраждане” вече се готвят да инициират срещи в Брюксел. Членове на партията бяха сред задържаните на границата. Причината според тях – излъчване на живо с мобилен телефон.
„Биха ни и ни удряха с юмруци и с ритници. Лично аз получих множество удари, като аз съм най-малко бития. Имам резка от удар в носа, посинен клепач и наранявания в главата”, заяви Ангел Георгиев, „Възраждане”.

БСП изпратиха позиция, с която възразяват срещу действията на Скопие по време на честванията на Гоце Делчев. “Български граждани бяха целенасочено възпрепятствани да пресекат границата и да отдадат почит на гроба му. Към официални български представители беше проявено недопустимо неуважение, затруднено беше отразяването на честванията от българските медии, обяви се черен списък за забрана на граждани на Европейския съюз да влизат в страната”, посочват от левицата.

И също призовават страните –членки за съдействие. Като отново потвърдиха позицията си, че Северна Македония още не е изпълнила критериите за влизане в Европейския съюз.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.