В ефира на "Здравей, България" тя сподели, че в сряда никой не е вдигал телефоните в консулството

След интервю в сутрешния блок на NOVA, посолството ни в Турция е установило контакт с многодетната българска гражданка, блокирана с петте си деца в Кайсери.

Българката, блокирана с петте си деца в Турция: Никой не вдигна на аварийните телефони на консулството

От Министерство на външните работи подчертаха, че на Благовеста Озчинар ще бъде оказано необходимото консулско съдействие, за да извади необходимите документи за пътуване до България.

„Вчера звънях в консулството на аварийни телефони, които намерих в интернет, но никой не вдигна”, сподели по-рано през деня Благовеста в ефира на "Здравей, България".

По-късно от външното ни министерство изпратиха позиция, че са се свързали с нея и ще й помогнат да получи документи за пътуване до България.

Български спасители извадиха 4-годишно дете и възрастен мъж от руините в Турция (СНИМКИ)

Дни след разрушителните земетресения Благовеста Озчинар и петте й деца живеят в класна стая и спят на училищни чинове. Къщата им е напукана и опасна за обитаване. Тя иска да се прибере в България, но не може, заради това, че едното й дете има само турско гражданство.

Благовеста разказа как се справят в тази извънредна ситуация. Децата спят на пейките. „Няма отворени магазини, днес ще изляза пак да търся отворени магазини, вчера търсих взех пакетирани неща и вечеряха”, каза Благовеста. 

„Едно от дечицата ми е родено в Турция по време на пандемията от COVID 19 и нямахме възможност с него да се приберем до България, за да му извадим български документи. Имам фактически само български акт за раждане, но (български) паспорт няма, няма и турски паспорт. Имам само турска лична карта и с нея не мога да предприема никакво пътуване.

ВСИЧКО ЗА СМЪРТОНОСНИЯ ТРУС В ТУРЦИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.