Самолетите са останали в небето около 30 минути

Малка въздушна цел, наподобяваща метеорологичен балон, е била засечена в 12:30 ч. на височина от около 11 000 метра във въздушното пространство на Румъния, в югоизточната част на страната. Това съобщиха от Министерството на отбраната, като се позоваха на информация на системата за въздушно наблюдение на румънските военновъздушни сили. 

Летящите над САЩ и Канада обекти: Балони за шпионаж или НЛО?

Румънските власти са приложили всички стандартни процедури от момента на откриването на обекта. Два самолета МиГ-21 Лансър на румънските военновъздушни сили от бойната служба на въздушната полиция под командването на НАТО са излетели от 86-а авиобаза „Фетещ” около 12:40 ч. и са се насочили към района, където е докладвана въздушната цел. Екипажите не са я засекли нито визуално, нито на бордовите радари. Самолетите са останали в района около 30 минути за пълно изясняване на въздушната обстановка, след което са се върнали в авиобазата.

Още търсят свалените над САЩ и Канада летящи обекти

„Румънските военновъздушни сили постоянно наблюдават, в сътрудничество със съюзническите сили, националното въздушно пространство и района в близост“, се казва в съобщение на Министерството на националната отбрана, цитирано от кореспондента на БТА Мартина Ганчева. 

По-рано през деня Република Молдова временно затвори въздушното си пространство от 11:24 до 14:47 ч., „за да се гарантира безопасността и сигурността на гражданската авиация”, съобщава Диджи24.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: Мартина Ганчева, БТА