Pfizer предлага 229 долара на акция в брой, а компаниите очакват да приключат сделката по-късно тази година

Американският фармацевтичен гигант Pfizer обяви, че е постигнал споразумение за закупуване на биотехнологичната фирма Seagen, специализирана в иновативно лечение на рак, за 43 млрд. долара.

Pfizer предлага 229 долара на акция в брой, а компаниите очакват да приключат сделката по-късно тази година или в началото на 2024 г., се казва в изявлението им, предаде АФП.

"Pfizer разполага с финансовите си ресурси, за да постигне напредък в битката срещу рака", заяви главният изпълнителен директор на Pfizer Алберт Бурла.

"Онкологията продължава да бъде най-големият двигател на растежа в световната медицина и това придобиване ще засили позициите на Pfizer в това важно пространство", добави Бурла.

България иска да се прекрати договорът с Pfizer за COVID ваксините

Seagen - водеща компания в областта на изследването, разработването и комерсиализацията на лекарства за лечение на рак - се разраства, като прогнозите са за 12-процентно увеличение на приходите през тази година до 2,2 млрд. долара.

Компанията, със седалище в щата Вашингтон, привлече вниманието на големите производители на лекарства с работата си по антитела-лекарства (ADC), които са "предназначени да убиват преференциално раковите клетки".

Споразумението е одобрено от управителните съвети на двете фирми и ще подлежи на одобрение от регулаторните органи и акционерите.

Сделката ще трябва да премине през засилен контрол от страна на антимонополните регулатори.

Администрацията на Байдън също се стреми да поддържа ниски цени на лекарствата.

Pfizer очаква да финансира сделката чрез нов дългосрочен дълг в размер на 31 млрд. долара и "комбинация от краткосрочно финансиране и налични парични средства".

Засега Pfizer Oncology разполага с портфолио от 24 одобрени иновативни лекарства за рак, които са генерирали 12,1 млрд. долара през 2022 г., съобщиха от компанията.

Pfizer очаква, че Seagen може да допринесе с повече от 10 млрд. долара приходи, коригирани спрямо риска, през 2030 г., "с потенциал за значителен растеж след 2030 г.", заявиха от компанията.

Портфолиото на Seagen включва три продукта с ADCs, включително Padcev, който се използва за лечение на рак на пикочния канал.

Американската администрация по храните и лекарствата разглежда възможността за комбиниране на Padcev с Keytruda на Merck при лечението на пациенти с напреднал рак на пикочния мехур, които не отговарят на условията за химиотерапия. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook

Редактор: Цветина Петкова
Източник: БГНЕС