"Ще бъда депутат и лично ще водя преговорите за съставяне на кабинет", заяви лидерът на ГЕРБ

За пореден път победихме нашите основни опоненти. И сега, каквато и да е цената за партиите, кабинет трябва да бъде излъчен. Нека загубят партиите, но да спечели народът". Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на първата пресконференция на коалицията ГЕРБ-СДС след изборите. Той благодари на всички българи, които са гласували за коалицията.

Василев: ПП няма да подкрепи кабинет на ГЕРБ (ВИДЕО)

Борисов заяви, че ще поканят на разговори "абсолютно всички партии, които българският народ изпрати в парламента" и призова те да поставят своите условия, за да бъдат обсъдени. Лидерът на ГЕРБ подчерта, че ще бъде депутат в 49-ото Народно събрание и лично ще води преговорите за съставяне на правителство.

"Най-стабилното управление би било коалиция между големите партии, която ще успокои и народа, и бизнеса. Нашите естествени партньори са тези, които подкрепят Украйна, влизането ни в Шенген и еврозоната. А всички разговори за политики минават през редовно правителство. Затова за политики ще говорим само с формациите, които решат да участват в редовен кабинет. Обръщаме се към най-голямата, защото това ще е най-добре за хората. На тези избори българите казаха, че без ГЕРБ не може, но и без ПП и ДБ не може. Личните ни чувства нямат никакво значение", коментира още Борисов.

Той призова и президента Румен Радев, ако иска, да участва в съставянето на кабинет. "Аз съм практик човек, а след мен Радев е най-дълго управлявалият като премиер. Ако счита, че има министри, които могат, нека се включи. За да има приемственост, просто слагам на масата и това", заяви Борисов.

Той каза още, че без редовна власт, ГЕРБ-СДС няма да подкрепи проектобюджет. „На инат няма да се приеме нито бюджет, нито реформи”, заяви лидерът на ГЕРБ. "И обратно – при правителство ще се приемат всички реформи, това съм го обещал", подчерта той. 

Костадинов: Българските граждани не успяха да разрешат политическата криза

"Нормално и правилно е тези, които са "счупили" държавата и са довели до дефицити, вземали са заемите, трябва да участват в решаването  на проблема, а не да "се крият и да казват – на нас са ни важни местните избори“, обясни той.  И предупреди -  всеки, който си прави тънките сметки, че ще остане няколко месеца да "хейти тези, които вадят каруцата от калта, в която затънахме, и да ни приписват коалиции" , обрича общините на гибел. Защото общините не могат да си направят бюджета, без да има централен бюджет, каза лидерът на ГЕРБ.


Нека си поставят условията, нека да ги обсъдим, мисля, че това се очаква от отговорни политически партии, продължи Борисов. В противен случай – ние ще направим правителство, виновникът за нестабилността след това ще бъдат те, категоричен е той. Тънките им сметки няма да излязат верни, защото, ако има друга работеща коалиция в парламента, тя ще заработи и по места и те ще загубят и местни избори, предупреди  политикът. Редовно, стабилно правителство с посока Европа, подкрепа на НАТО, това са важните неща, категоричен е той. 

Той коментира и резултата на „Възраждане” на предсрочния парламентарен вот. „Никой няма право да подценява „Възраждане” и да омаловажава успеха им”, каза експремиерът. Според него евентуални нови избори биха били „риск за парламентарната демокрация и република”.

След заявката на първите и поканата за преговори - отговорът на останалите формации

Предложенията на Борисов останаха без коментар от почти всички политически сили, които намериха място в 49-ото Народно събрание. Евродепутатът Радан Кънев от ДСБ, която е част от „Демократична България”, заяви, че не вижда вариант за коалиция между първите две политически сили.

Съпредседателите на „Продължаваме Промяната” Кирил Петков и Асен Василев вече обявиха, че тяхната партия няма да подкрепи кабинет с мандат или участие на ГЕРБ, но биха водили разговори по политики с всички партии.

„Не виждам възможност за коалиция между първите две политически сили. Такъв мандат нашите избиратели не са ни дали, съвсем други бяха нашите ангажименти в кампанията. Мащабът на купуване на гласове на тези избори е, може би, най-голямата спирачка пред такива коалиция”, посочи Кънев.

Според него резултатът им на изборите е разочароващ и следва анализ. Не подлага обаче под съмнение единството на коалицията ПП-ДБ.

„Позицията на „Възраждане” е ясна - единственият кабинет, който ще подкрепим, е с мандата на „Възраждане”. Готови сме със състав на Министерския съвет. Ако третият мандат бъде връчен на нас, ние ще представим кабинет”, подчерта лидерът на партията Костадин Костадинов.

Позицията на Президентството

NOVA потърси коментар и от Президентството след отправеното предложение от ГЕРБ Румен Радев да посочи министри. От „Дондуков” 2 отговориха, че конституцията ясно указва мястото и правомощията на президента при съставяне на правителство.

„Подкрепа за формирането на редовно правителство следва да се търси сред останалите парламентарно представени политически партии”, пишат още от кабинета на държавния глава.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.