Вижте вълнуващата разходка из емирството

Дубай – раят на емирствата. Град, който всяка сутрин се събужда от златните лъчи на слънцето. Въпреки космополитната си визия, Дубай е град, който е успял да запази в себе си културата и традициите на мюсюлманите, като заедно с това е дом на хиляди чужденци, решили да изградят новия си живот там. Заради това, първата спирка на финалното пътуване на екипа на NOVA из Дубай е назад в миналото.

Това е един космополитен и много красив град, но на първата ни спирка решихме да ви покажем неговата традиционна страна и красива история. За разлика от днес, някога Дубай е бил спокойно градче с малки къщурки построени от гипс, подслонявали бедуините рибари и търсачите на перли.

Дубай – истински оазис в сърцето на пустинята (ВИДЕО)

Днес ниските постройки на стария Дубай се оглеждат във високите небостъргачи на бъдещето. Със сигурност едно от нещата, които трябва да посетите докато сте на почивка в Дубай е именно старата част на града. Тук може да видите специфични за арабския свят кули за охлаждане, които са служили за климатици на своето време, както и форта Ал Фахиди – най-стара сграда оцеляла в Дубай и до днес.

През миналия век тук са живели основно бедуини, които се занимавали с риболов, отглеждане на фурми или са имали стада. На тази разходка в миналото може да бъдете съпровождани от гидове, които ще ви разкажат за традиционния бит и култура по тези земи, но може да им задавате въпроси и за това как се в променил живота им днес.

Разходка из забележителностите на Дубай - перлата в сърцето на ОАЕ (ВИДЕО)

Освен това, тук може да впуснете и на кулинарно пътешествие, като присъствате на традиционен за Дубай обяд. В комплекса се намира и една от най-старите джамии в региона, която приютява хиляди вярващи и търсещи спасение в религията.

На метри от комплекса се намира и един от най-големите пазари в Дубай. В него може да намерите почти всичко. Още преди да влезнете в този пазар усещате мириса на хиляди подправки, традиционни парфюми и арабски аромати. Освен това тук може да намерите и много платове от различни материи.

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.