Двете коалиции започнаха и разговори по бюджета с представители от Министерството на финансите

Остра реакция на вторите в парламента след искането на ГЕРБ-СДС да им предоставят списък с имена на министри до края на седмицата. От "Продължаваме Промяната - Демократична България" заявиха, че няма да се поддадат на натиск и ултиматуми. Идеята на вторите е да изработят управленска програма, която да получи подкрепа от всички партии. Едва тогава можело да се пристъпи към представяне на състав на кабинет.

Реакция дойде и от лидера на ГЕРБ. Бойко Борисов обяви, че мълчанието на ПП-ДБ е нелогично. Той беше категоричен, и че партията му не е поставяла ултиматуми.

Гюров за поискания от ГЕРБ списък с имена на министри: Няма да се поддадем на натиск и ултиматуми

Пред NOVA Андрей Гюров обясни, че ПП-ДБ няма да представят поименен състав на кабинет пред ГЕРБ-СДС в срок до неделя.

”Имаме собствен подход към решаване на проблема с редовното правителство и по никакъв начин няма да играем играта на ГЕРБ със сваляне на картите и опити да притиснат втората парламентарна сила да направи някакви ходове, които не отговарят на нашите принципи и обещанията към избирателите ни”, подчерта той в сутрешния блок „Здравей, България”.

Ответна реакция на интервюто на Гюров дойде от Борисов в кулоарите на парламента. „С този подход – да обясняват сутрин по телевизиите, че няма как с ГЕРБ, но с другите би могло, и да получиш плаващо мнозинство... няма да се получи”, подчерта лидерът на ГЕРБ.

Той заговори и за друго.”Ако имат сериозен план - да направим сериозен кабинет. Ако нямат - това е изнудване. Няма срок на търпението. Считам, че това би било най-добро и ще проявим търпение, въпреки обидното отношение”, категоричен бе Борисов.  

Борисов: Да говориш за втори мандат, без да покажеш кабинет, е нелогично. Не сме поставяли ултиматуми

Разминаване в позициите на ПП-ДБ дойде след изказване на акад. Николай Денков в парламента.”Работи се по проектосъстав на кабинета, Когато има някаква готовност, той трябва да мине и през Националния съвет. Опитваме се да влезем във времевата рамка, която беше представена от колегите от ГЕРБ. Ще се опитаме да бъдем максимално бързи, без това да е за сметка на качеството”, заяви Денков.

Двете коалиции вече водят разговори по секторни политики в евентуална обща управленска програма. „Започват работа. В този смисъл, надявам се, че много експедитивно ще го правят и ще влезем в рамките, които сме си поставили”, подчерта и Десислава Атанасова от ГЕРБ.

Двете коалиции започнаха и разговори по бюджета с представители от Министерството на финансите.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.