Вижте мнението на експертите

Съмненията около това чия е отговорността за дроновете над Кремъл растат. Сред най-големите въпроси са как те са стигнали до една от най-сериозно охраняваните зони в света.

Експертите са категорични - изключително трудно би било подобна машина да успее да стигне до Кремъл. Но - не е напълно невъзможно. Остава въпросът кой е организирал подобна атака. В сряда Русия обвини Украйна, в четвъртък обвини Съединените щати. Възможно е, разбира се, да са вътрешни групировки, а някои вече набеждават Русия, че всичко е инсценировка.

На теория е напълно възможно дрон да успее да стигне до Кремъл, смятат експерти.

“Технически е напълно възможно. Част от съвременните дронове, включително дронове, които се използват срещу Украйна, основната идея е в това, че самият дрон е доста пасивен. Не приема сигнали от оператор, не излъчва сигнали към оператор. Ако лети достатъчно ниско е - да не кажем невидим, но трудно видим за радарите”, заяви Калин Димитров, военен експерт.

Макар и скъпо, не е трудно и да се набави подобна машина. “Всеки градски клуб по авиомоделизъм може да сглоби достатъчно сериозно устройство”, допълва той.

Въпреки това има съмнения, че това се е случило. “Бяха разположени системи за противовъздушна отбрана навсякъде. Каквото и да е да мине там е граничещо с научната фантастика”, посочва Любомир Стефанов, международен анализатор.

Експертите трудно намират причина извършител на атаката да е Украйна. “Нула! Аз не виждам абсолютно никаква полза. Ако би трябвало да правят нещо такова, то е с единствена цел да ликвидират руския президент. Иначе просто да направят своя принос към зарята на 9-ти май е безсмислено. Всички знаят, че Путин никога не остава там да нощува, тъй като не обича да спи в Москва нощно време”, твърди Стефанов.

“Аз съм много скептичен към тезата, че това е атака лично към Путин. Дори да приемем, че е украинско действие, това е по-скоро една демонстрация, защото то няма никаква практическа полза от нея. От гледна точка на Украйна, ползата е - ето, виждате, можем да ударим", подчертава Димитров.

А по отношение на възможните последствия след инцидента: “Отговорът на Русия може да е един - ще ескалират насилието, ще убият още цивилни”, посочи Димитров. А Стефанов подчерта: “Единственото, което могат да направят, е да опитат репутационно точно да принизят украинската кауза, опитвайки се да ги превърнат в агресора, едва ли не заплашващи мирни руски граждани".

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.