Войната в прокуратурата достигна и до парламента

Войната в прокуратурата достигна и до парламента. Най-пряко засегнатият от конфликта - Бойко Борисов, заради нееднократното му споменаване от страна на главния прокурор, обяви, че не се страхува от Иван Гешев. Заради бурята в прокуратурата депутатите поискаха изслушване на правосъдния министър Крум Зарков. 

„Поел съм ангажимент през западни посолства проектът на Крум Зарков да бъде приет. Прокурорът си мисли, че ме страхува. Аз съм бил главен секретар на МВР толкова време - не се страхувам лесно”, коментира лидерът на ГЕРБ в кулоарите на парламента.

Костадинов за скандала в Прокуратурата: Класическа мафиотска междукланова война

Първи коментар направиха и лидерите на "Продължаваме Промяната - Демократична България". Те предлагат радикално решение - конституционни промени, които да ограничат правомощията на главния прокурор, независимо кой е той. „Ние сме изплашени до каква степен е превзета прокуратурата и съдебната система. Нито една подмяна на човек не решава истинския въпрос. Започваме работа по реалния проблем - смяна на Конституцията”, заяви съпредседателят на ПП Кирил Петков.

Според Христо Иванов прокуратурата трябва да бъде вкарана в границите на законността и това изисква ограничаване на главния прокурор.

Пред NOVA от „Възраждане” направиха сравнение на случващото се - класическа мафиотска междукланова война. Разчистване на сметки в резултат на нарушена омерта, както става обикновено в мафията. Така Костадин Костадинов коментира в студиото на „Здравей, България” скандала между главния прокурор Иван Гешев и заместника му Борислав Сарафов.

„Има такъв народ” пък попитаха как хората могат да бъдат спокойни за върховенството на закона като гледат случващото се в прокуратурата. „Щом тези лица говорят такива неща и се чувстват застрашени и заплашвани, какво остава за нормалния човек, който очаква законът да работи с цялата си сила”, попита Ивайло Вълчев.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.