„България първа в света призна тази държава, с което заяви, че няма претенции", категоричен е той

„България би трябвало да е знаела, че има такава репресивна политика към българските граждани, но не е направила нищо. Липсва ни стратегическа визия. Никога България не е оспорвала македонската идентичност и правото на тези хора (северомакедонците) да се наричат каквито искат. Целият проблем се нарича пасивна българска държавна политика. Ние не само, че не работим с чужди учени, ние не подкрепяме и български учени, които работят по темата”. Това заяви доц. Спас Ташев от БАН в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS.

Повод за гостуването му е вчерашното изявление на северомакедонския президент Стево Пендаровски, че одобрява „черни” списъци за българи, които нямат право да влизат в страната, както и реториката на техния премиер Димитър Ковачевски, който сравни отношенията между България и Р Северна Македония с Русия и Украйна. В отговор на думите му в българския парламент имаше остра реакция от всички парламентарни групи.

„Ако България имаше този агресивен подход към Северна Македония, нямаше да бъде първата държава в света, която призна тази държава”, каза Ташев.

Той припомни, че когато в Скопие се провеждаше референдум за независимост, въпросът бе двузначен. „България първа в света призна тази държава, с което заяви, че няма претенции. Идеята за актуалните „черни” списъци за българи, се дискутира от началото на тази година – при президента Стево Пендаровски бе обявено, че ще има такива списъци. Идеята за тези списъци е на Титова Югославия. Тогава имаше списъци на хартия, които стояха на границата. Хората, които са били в тези списъци, или не бяха допускани, или бяха следени”, обясни Ташев.

Първият в тези списъци беше евродепутатът Ангел Джамбазки, допълни Ташев.

Повече по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.