Първата политическа сила връща мандата на президента в понеделник

Президентът Румен Радев обяви, че първата политическа сила ще върне мандата в понеделник в 15 часа.  Имената на министрите обаче все още се пазят в тайна, а преговорите за министерските кресла текат и в момента. Пред NOVA от ГЕРБ-СДС обявиха, че ще приемат експерти от ДПС и “Има такъв народ” в кабинета, който Мария Габриел ще предложи с първия проучвателен мандат.

Изтича 7-дневният срок, в който номинираната за министър-председател от ГЕРБ- СДС Мария Габриел трябва да върне първата папка на президента Румен Радев. Габриел ще предложи експертен кабинет със срок от една година. И до момента получи подкрепа от ДПС и ИТН. Как ще бъдат разпределени министерските постове между трите партии все още не се обявява публично. Това ще стане ясно, след като в понеделник точно в 15 часа Мария Габриел изчете проектосъстава на кабинета пред президента.

След два дни на "Дондуков" 2 номинираната за министър-председател от ГЕРБ- СДС Мария Габриел ще върне изпълнен първия мандат за съставяне на редовна власт.

"От понеделник пак влизаме в ритъм", заяви президентът Радев. 

Все още не е ясно дали първата политическа сила ще намери липсващите гласове, за да има мнозинство в пленарната зала. "Тук не е въпрос на търсене. Не е въпрос на лотария. Трябва да има устойчиви политики, ясни принципи при съставяне на правителство", подчерта държавният глава.

В кабинета "Габриел" ще има експерти от всички партии, които са казали "ДА" на първия мандат. "Ще приемем експерти и от ДПС, и от ИТН, след като те заявиха подкрепа за такъв тип експертно правителство", посочи в ефира на NOVA Теменужка Петкова, ГЕРБ-СДС. 

Засега от ГЕРБ не казват кои министерства държат да оглавят. "В момента текат разговори, които ще продължат до понеделник, включително. Целта е да бъдат намерени наистина най-добрите експерти за всяка позиция, за да изведем България от кризите", подчерта Петкова. 

А при гласуването на кабинета в залата, от партията на Бойко Борисов все още държат отворена вратата към "Продължаваме промяната-Демократична България". "Ще разчитаме на всеки един народен представител, който милее за България, и който е достатъчно отговорен за това, което предстои на страната ни", заяви Петкова. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.