Според него ролята на училището е да изгради функционално грамотна личност, способна да преследва собственото си щастие

"С един роман, посветен на дълбокото изследване на миналото и на това, че миналото трябва да остане минало, Георги Господинов ни накара да се гордеем с настоящето. Това е велико! С "Времеубежище" писателят успя да превърне "Физика на тъгата" в метафизика на радостта. Това каза за "Твоят ден" историкът и учител Емил Джасим.

По думите му на 24 май забравяме всички политически различия и исторически трактовки. "Този празник всички го празнуваме съвсем естествено. Възпитавам дъщеря си да обича четенето, за нея телефонът и таблетът са фотоалбуми, но в свободното си време предпочита да чете книги. Постигнахме го с огромно упорство и много четене. Това е като проговаряне на език", смята той.

ИСТОРИЧЕСКИ УСПЕХ ЗА БЪЛГАРИЯ: Георги Господинов спечели литературния „Оскар” - наградата „Букър” (ВИДЕО+СНИМКИ)

Според него ролята на училището е да опита да компенсира всички дефицити на семейството, за да се изгради функционално грамотна личност, способна да преследва собственото си щастие. "Това би следвало да бъде целта на масовото образование. Системата обаче не възпитава в любов към четенето. Литературата се представя като учене на важните неща, които ни правят българи, но трябва да се възпитава любов към нея. В ума на тийнейджъра писателят е мъртъв, защото не могат да го пипнат. Затова, когато срещнахме деца с Георги Господинов в навечерието на Деня на народните будители, вълнението беше голямо", разказа Джасим. 

Целия разговор гледайте във видеото.

 

ВСИЧКО ЗА ПРАЗНИКА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.