До напрежението се стигна след декларации на „Възраждане” и ПП-ДБ

Физически сблъсък между депутати в Народното събрание. Заседанието беше прекратено малко след 10.00 ч. Повод за напрежението стана реакция на депутати от „Възраждане” на думи на Явор Божанков от парламентарната трибуна.

Опитите за съставяне на правителство между ГЕРБ-СДС И ПП-ДБ станаха повод за критики от трибуната, които дойдоха от „Възраждане”.  

СНИМКИ ОТ СБЛЪСЪКА ВИЖТЕ ТУК

„Коалиция на обвиняемите само, за да угодите на вашите началници. Бъдете сигурни в едно – още на следващия ден ще призовем всички наши избиратели и всички ваши доскорошни омерзени избиратели да дойдат тук пред парламента. Ако се наложи, ще влязат и вътре” ,  каза от трибуната на НС Искра Михайлова.

Това предизвика гневна реакция от ПГ на ПП. „Дребното и грозно заяждане е само върха на айсберга. Изглежда, че една крайна популистка проруска партия иска да ни закара отново на избори. Те и сега, и след избори, ще бъдат токсичен отпадък в политическия смисъл”, контрира Явор Божанков.

Костадинов след сблъсъка в НС: Тези хора са позор за човешкия род

Всичко изглеждаше спокойно преди думите на Божанков. „Говореше се за меки китки. Цончо Ганев и Костадин Костадинов най-много ни съмняват в това отношение”, заяви още той.

В този момент ситуацията излезе извън контрол и Желязков даде 10-минутна почивка. В кулоарите депутатите участвали в сбълсъците разказаха своята версия. „Това е абсолютно ненормално. Аз отидох да ги спра, защото Божанков беше сам, а те бяха глутница”, сподели Манол Пейков.

„Рошавият господин се пресегна към главата ми и ми взе очилата”, твърди Веселин Вешев от „Възраждане”.

В кулоарите също се стигна до блъскане между депутати. „Поредната позорна сцена от поведението на една позорна партия – ПП”, каза Костадинов.  

Имаше и закана от страна на „Възраждане”, ако се стигне до кабинет с втория мандат. „Това, което се случва, е пълзящ държавен преврат. Ние ще организираме контрапреврат”, каза още Костадинов.

"В последните дни са налице атаки към парламентарната република. Ние ще бъдем гарант, че независимо от провокациите, и днес ще работим България да има едно работещо правителство", посочи Кирил Петков, ПП. 

Междувременно в залата Желязков предложи прекратяване на заседанието, което беше прието от депутатите. Председателят на парламента определи случилото се като "недопустимо". "Ще се прегледат видеозаписите и ще видим лицата, които са нарушили правилника и ще обявя санкциите". 

Оценка за случилото се дадоха и други депутати. „Буквално се плюха, чупиха си очила, късаха си ризи. Това е разруха, дъно, падение", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. 

Следващото заседание на Народното събрание ще бъде утре.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.