Това каза евродепутатът на конференция в София

Непосредствената задача пред България е да реши как да произвежда енергия от въглища след 1 юли 2025 г., когато влиза в сила пълна забрана за финансиране на държавата за производство на такава електроенергия. Това каза българският евродепутат от групата на Европейската народна партия Радан Кънев по време на журналистически семинар на тема „Нова регулаторна рамка за европейската промишленост с нулеви нетни емисии", организиран от Европейския парламент в България.

Ще върне ли глобалната енергийна криза повече електроцентрали на въглища (ВИДЕО)

Евродепутатът добави, че страната ни няма подписани договори по механизми за капацитет към 31 януари 2019 г. за периода след 2025 г., каквито има Полша. Кънев посочи, че това означава, че страната ни няма икономически отговор на въпроса как може да се произвежда електроенергия от въглища след 1 юли 2025 г. от ТЕЦ „Марица-Изток” 2, от „КонтурГлобал” от 2024 г., от „AES Гълъбово” - от 2026 г, когато изтича техният договор.

Улавянето на въглерод от въглищни централи е оценено като нереалистичен сценарий, добави Кънев. По думите му подобни проекти нито се финансират, нито има подобни планове в Европа. Затова, според него, технологиите за улавяне на въглероден диоксид не могат да спасят въглищните централи. Евродепутатът счита, че те могат да бъдат използвани в индустриите, които имат неизбежен въглероден отпечатък.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.