„Ако съответната колегия остане без управляващ, се избира неговият заместник с най-голям стаж", уточни Кузманов

Според закона, ако някоя колегия на ВСС остане без управляващ, се избира този от заместниците му, който е с най-голям стаж. Това обясни в ефира на „Здравей, България” членът на ВСС Георги Кузманов по повод избора на Борислав Сарафов за и.д. главен прокурор. 

„Попитахме всички заместници на Гешев кой би участвал в тази процедура. От трима получихме съгласие. С най-много стаж беше г-н Сарафов и затова беше избран. Относно коментарите по отношение на неговите нравствени и морални качества, никога досега не сме разглеждали висящи производства тогава, когато е ставало въпрос за избор или повишение на дадено лице. Презумпцията за невинност важи дори за тези, които кандидатстват за някаква длъжност”, поясни Кузманов.

Според него Иван Гешев е употребил системата за своя предизборна кампания, за да влезе в политиката. По думите му от ВСС са сгрешили като са го избрали за главен прокурор. „Смятахме, че той ще се справи, но неговите амбиции явно са били други", заключи Кузманов. 

И допълни, че кадровиците не са коментирали личността на бъдещия главен прокурор.  

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.