В Париж полицията засили охраната на „Шанз-Елизе”

Безредиците във Франция продължават, но през изминалата нощ не са били толкова интензивни. Десетки полицаи бяха разположени по улиците на страната след погребението на убития при проверка 17-годишен младеж.

Най-голямото огнище на напрежение беше в Марсилия, където полицията пусна сълзотворен газ и води улични битки с младежи в центъра на града до късно през нощта.

Заради безредиците: Макрон отлага държавното си посещение в Германия

Около 45 000 полицаи бяха по улиците, а специализирани елитни части, бронирани машини и хеликоптери бяха привлечени за подсилване на трите най-големи града - Париж, Лион и Марсилия.

„Мобилизирани са 45 000 полицаи. Искам да подчертая, че в Марсилия и Лион ще увеличим значително силите си”, коментира министърът на вътрешните работи на Франция Жералд Дарманин.

През изминалата нощ ситуацията е била по-спокойна, в сравнение с предходните четири. Известно напрежение е имало в центъра на Париж и спорадични сблъсъци в средиземноморските градове Марсилия, Ница и Страсбург.

Разграбен магазин за оръжия и нови палежи: Поредна нощ на безредици във Франция

В Париж полицията засили охраната на емблематичния за града булевард „Шанз-Елизе” след призив в социалните медии. Улицата, която обикновено е пълна с туристи, беше осеяна със служители на реда, които извършваха проверки на място. Фасадите на магазините бяха закрити с дъски, за да бъдат предотвратени грабежи.

 

Къщата на кмет на малко градче край Париж беше атакувана от неизвестен брой нападатели. Горящ автомобил се заби в двора на имота в опит да я запали. Градоначалникът не е бил в дома си, но там са били съпругата и децата му. Жената е откарана в болница, защото е пострадала сериозно. Ранено е и едно от децата.

Френският президент Еманюел Макрон отложи държавното си посещение в Германия, което трябваше да започне днес, за да се справи с най-тежката криза за управлението си след протестите на „жълтите жилетки” през 2018 година.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.