Случаят в Генерал Тошево е първият арест на кмет, по който Eвропейската прокуратура се задейства у нас

Случаят в Генерал Тошево е първият арест на кмет, по който Eвропейската прокуратура се задейства у нас. Наказателната структура, оглавена от румънката Лаура Кьовеши, е компетентна да провежда разследване и наказателно преследване за престъпления против бюджета на Eвропейския съюз, извършени в държави членки.

За какви престъпления става дума?
- Измами, свързани с приходи и разходи с евросредства;
- Измами, свързани с ДДС;
- Пране на активи, получени от измами с бюджета на ЕС;
- Корупция или присвояване, които засягат финансовите интереси на ЕС;
- Престъпления срещу бюджета на ЕС.


Какъв е механизмът на разследване? Сигнал за злоупотреба може да се подаде онлайн, като се приложат документи в подкрепа на твърденията, изложени в него. Сигнали могат да се подават в две звена на Министерството на финансите, в Европейската служба за борба с евроизмамите - ОЛАФ и в Министерският съвет, чрез който сигналът се подава директно към Европрокуратурата.

След получаването му, той се разпределя на българските представители в службата, оглавявана от Кьовеши, и започва разследване. Понастоящем българските прокурори там са 8. Трябва да бъдат 15, но след няколко неуспешни процедури и оставки на вече избраните, бройката им така и не е попълнена.



Сигнали за злоупотреба с европейски средства може да подава всеки граждани стига да има достатъчно доказателства, казва адвокат Грета Ганева. А когато българска институция установи нередности, то тя следва да се обърне към Европейската прокуратура.

ПРОДАДЕНИ МАТУРИ: Екип на NOVA получи варианта по БЕЛ и отговорите по време на изпита (ОБЗОР)

„Вътрешните ни институции основно се занимават с контрол, който следи добрата финансова отчетност – дали средствата са били разходвани съобразно условията на проекта. Но когато става въпрос за престъпления, тогава Европейската прокуратура е тази, която е компетентна и да внася обвинение пред съда”, заяви Грета Ганева, адвокат.

Според адвокат Грета Ганева при разследването срещу кмета Валентин Димитров не може да се говори за намеса на Европейската прокуратура в местните избори.

„Звучи малко странно да кажем, че Лаура Кьовеши се намесва в политическите избори и удря кмета на Генерал Тошево. За мен това изглежда невероятно. Най-възможното, което си мисля е, че става въпрос за стечения на обстоятелствата като времеви отрязък”, посочва юристът.

Евродепутатите одобриха първите регулационни правила за криптовалутите

Отговорното ведомство за осигуряване средствата на общините за саниране е Регионалното министерство. Оттам посочват, че в случай на установена нередност, имат механизъм, по който да отменят изцяло или частично финансовата подкрепа чрез финансова корекция. И допълват, че има процедури за подаване на сигнали към други институции и органи с одитни, контролни и разследващи функции.

„Практиката показва много често, когато става дума за отчитане на публични средства от страна на местната власт -  това се прави от служители на самата община и много често кметовете разписват без да са запознати със същински важни условия. Но пък наред с това трябва да знаят, че като се подпишат носят отговорност”, посочва адвокат Ганева.