Огнената стихия бушува в различни райони на страната

Европейският съюз мобилизира допълнителни ресурси в помощ на гръцките власти в борбата с продължаващите опустошителни горски пожари в различни райони на Гърция.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

От днес на път към страната са пет противопожарни самолета от Хърватия, Германия и Швеция, един хеликоптер „Блекхоук”, девет водни танка и екип от 58 огнеборци от Чехия от европейския резерв за гражданска защита RescEU. Тази помощ се предоставя в допълнение към въздушните и наземните средства от Кипър и Румъния, които пристигнаха вчера в Гърция.

Пожарите в Гърция взеха жертва, евакуират някои райони (ВИДЕО+СНИМКИ)

През последните два дни ЕС разположи седем самолета, един хеликоптер, 114 пожарникари и 19 специализирани пожарни автомобили, за да помогне на гръцките пожарникари, доброволци и полиция. Освен това, програмата на ЕС за сателитно картографиране „Коперник” вече изготви две карти на засегнатите области, а двама служители от Координационния център на ЕС за реагиране при извънредни ситуации също са на път към Гърция.

Извънредно положение край Александруполис заради пожари (ВИДЕО)

„Това лято мащабът на опустошенията от горските пожари в Гърция е безпрецедентен. В такива моменти бързата помощ от страна на ЕС е от жизненоважно значение. Днес виждаме ползата от удвояването на нашия въздушен флот за гасене на пожари в rescEU. Изразявам дълбока признателност към Хърватия, Чехия, Германия и Швеция за подкрепата им. ЕС поддържа ангажимента си да стои рамо до рамо с Гърция за справяне с опустошителните горски пожари”, посочи комисарят по управлението на кризи Янез Ленарчич.

Експлозия на цистерна със 7 тона газ блокира магистрала в Гърция (ВИДЕО+СНИМКИ)

Тази помощ е продължение на отговора на ЕС, след като Гърция задейства Механизма за гражданска защита на ЕС миналия месец, когато бяха мобилизирани 9 самолета, 510 пожарникари и 117 специализирани автомобила.