Действащото огнище вече е само едно

В съседна Гърция продължава борбата с бушуващите многобройни горски пожари. Ситуацията все още е много тежка заради силните ветрове и високите температури, особено в района на Александруполис. Действащото огнище вече е само едно.

ОГНЕНО БЕДСТВИЕ: Нови огнища край Александруполис (ВИДЕО)

В района на Комотини заваля проливен силен дъжд и надеждите на всички бяха, че ще обхване по-голяма територия, но в планината Родопи изобщо не е валяло. Температурите не са толкова високи, а вятърът е утихнал. Димът не е толкова гъст, което позволява на огнеборците да напреднат в гасенето на огнищата покрай магистралата Александруполис - Комотини. 

В село Кирки са унищожени 20 къщи, което го прави едно от най-засегнатите населени места. Болницата в Александруполис вече се връща към нормалното си функциониране. Пациентите бяха евакуирани в първите часове на пожара, но вече са върнати. Българските огнеборци продължават да помагат. Въздухът остава замърсен.

"Претърпяхме много щети, имаме 20 изгорени къщи, гробищата са изпепелени, всичките ни гори, няма ги, не се превърнахме в пепел, но някой предопредели нашата съдба, не ни изпратиха пожарни коли, огънят дойде тук през нощта, нямаше как да дойде помощ от въздуха. Сега опитваме да сглобим несглобяемото. Нямаме ток, нямаме вода, това е една огромна катастрофа. Помощ няма отникъде. Няма! Всички сме съсипани", заяви Христос Карабацакис, кмет на Кирки.