Бизнесменът е обвиняем по три дела у нас

След три години изгнание, Васил Божков се завърна в България и беше арестуван на летището в София. Изненадващо, днес сутринта той пусна селфи в социалните мрежи от самолета, с който тръгва от Дубай към София.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК 

Отговорът от българската полиция и прокуратура - чакат го със заповед за 72-часово задържане. Божков е обвиняем по три дела у нас. Смята се още, че може да е ценен свидетел срещу Бойко Борисов и бившия финансов министър Владислав Горанов.

Самолетът с Божков пристигна у нас малко след 15 ч. Кацането и излитането си той отбеляза сам със снимки и статуси във Facebook. Постовете си подкрепи и с песента „Feeling good”, в която се пее за новия ден и новия живот и за това, че се чувства добре.

ПЪРВИ КАДРИ: Изведоха Васил Божков от летището (ВИДЕО+СНИМКИ)

Повече от два часа продължи престоят на Божков на летището, преди да бъде отведен към Следствието, за да бъде задържан. Първото, което бизнесменът каза, когато излезе от VIP терминала, беше: „Добре дошли”. Но не отговори на въпроса защо се връща сега, а само каза: „Този въпрос щяхте да го зададете всеки път, когато се върна”.

Отговор на този въпрос обаче даде адвокатът му Стоян Баумайер, който намекна: „Защото той нямаше право да напуска ОАЕ от съображение за сигурност. Получихме разрешението на 23 и първия възможен полет беше днес”, поясни защитникът.

Божков: Кацнах. Имам среща с бухалките (ВИДЕО+СНИМКИ)

Освен като обвиняем, Божков ще бъде разпитан и като свидетел по друго дело. Адвокатът му обаче отказа да даде конкретика по кое.

За пристигането на бизнесмена в България стана ясно от негова публикация във Facebook. Той написа: „Днес се прибирам. След всички пречки, които Гешевата прокуратура и другите инструменти ми създадоха”.

„След като пристигне, се очаква да бъде приведен пред прокурор, където евентуално ще се повдигат обвинения, ще се налага някаква мярка за неотклонение и така нататък”, обясни вътрешният министър Калин Стоянов.

Как започна сагата на Божков с българското правосъдие

Още при пристигането си Божков веднага написа: „Кацнах. Имам среща с бухалките”. Когато се укри през 2020 година в Дубай, той излетя с частен самолет. Сега обаче се върна с нискотарифна самолетна компания.

След като беше отведен от летището, Божков беше задържан в Националната следствена служба за 72 часа. Предстои да бъде разпитан. Наблюдаващ прокурор следва да прецени дали да поиска налагане на мярка „задържане под стража”.