Суперзвездата претърпя няколко операции през годините

Натали Десе e родена на 19 април 1965 г. Френското сопрано получава широко признание след превъплъщението си в ролята на Олимпия в "Хофманови разкази" на Жак Офенбах през 1992 г.. А по-късно и след изпълнения на водещи сцени като Парижката опера, Виенската държавна опера и Метрополитън опера, пише Vesti.bg.

Суперзвездата изиграва и трагичната героиня Виолета в операта "Травиата" на Джузепе Верди. Току-що гледахме невероятен документален филм от разнообразните продукции на  Marquee TV, част от ТВ платформата на EON, който ни показва отблизо цялата подготовка на Натали Десе за ролята на живота ѝ и се вдъхновихме да ви разкажем повече за певицата.

Още в началото на кариерата си тя става известна с колоратурни сопранови роли в германския и френския репертоар като Олимпия в "Хофманови разкази", главната роля в "Лакме", Цербинета в "Ариадна на Наксос" и Царицата на нощта във "Вълшебната флейта". 

След две операции на гласните струни Натали Десе се насочва към по-тежки белкантови роли. След като се оттегля от оперната сцена, тя прави кариера в театъра и развива активна концертна дейност, където освен класика, сега изпълнява и жанрове като джаз и шансони.

Вижте пълна информация за пакетите EON LIGHT, EON FULL и EON PREMIUM ТУК.

Оперната певица е родом от град Лион. Като малка мечтаела да стане балерина, но не получила одобрението на хореографите. Впоследствие се включила в курсове по актьорско майсторство с идеята да стане актриса. Тази нейна мечта обаче също не се сбъдва, тъй като се разкрива вокалният ѝ талант. 

В студентския театър Натали изпява арията на Памина от операта на Моцарт "Вълшебната флейта", а зрителите в залата не могли да повярват, че тя притежава толкова красив и силен глас.

Осъждана и обичана: Какво не знаем за Монсерат Кабайе – Гласа на Бог (СНИМКИ)

Натали Десе постъпва в Консерваторията в Бордо, която успешно завършва през 1984 г. Печели първото място в престижния конкурс "Les Voix Nouvelles", както и възможност за стаж в Парижката опера за една година. Следват покани от Метрополитън опера- Ню Йорк, Виенската държавна опера, Миланския оперен театър "Ла Скала".

Пикът в кариерата си тя постига в средата на 90-те години. По това време певицата вече е известна навсякъде по света.

Снимка: Getty images

През 2001 г. Натали Десе внезапно започва да губи чистота на гласа си и се налага да потърси съвет от професори по медицина, които изследвали гласните ѝ струни. Оказало се, че всички концерти и представления трябва да бъдат отменени.

През юли 2002 г. се подлага на операция, която за щастие завършва успешно и след 6-месечна рехабилитация тя възвръща силата на гласа си и в края на януари 2003г. отново се качва на голямата сцена.

Само година и половина по-късно обаче, на Натали ѝ се налага да претърпи втора операция, която също е успешна. 

Рене Флеминг - златният глас на Америка

И вместо да слезе от сцената, Десе чертае редица творчески планове. През април 2005 г. получава покана да пее в Opéra de Montréal, където получава категорично потвърждение за своята популярност и талант – билетите са напълно разпродадени. 

В началото на лятото на 2023 г. пред France Musique френското сопрано обяви, че има намерение да се оттегли от сцената през 2025 г., когато ще отпразнува своя 60-и рожден ден. По този повод тя подготвя прощално турне с пианиста Филип Касар.

Открий магията на изкуството с Marquee TV!
Marquee TV – част от абонаментните пакети на EON, е богата и разнообразна библиотека със съдържание. Ще откриете над 500+ заглавия с разнообразно съдържание, което включва различни изкуства – театър, балет, опера, класическа и модерна музика, документални филми и още много други. Предлага лесен достъп до световноизвестни продукции, ексклузивно съдържание и специални предложения, които не могат да бъдат намерени в други платформи в България.