Според тях в момента министерството е капсулирана структура

Няколко сектора в земеделието са готови за протест, тъй като смятат, че се неглижира сектор „Животновъдство”. Овцевъди и козевъди са първите, които са готови да излязат на улицата, обвинявайки земеделския министър в липса на какъвто и да било диалог. Браншът настоява и за изплащане на обещаните над 200 мл. лв. компенсации.

На този етап няма нито един сектор, който да не се е включил в евентуалната подготовка за протестни действия. Това коментира в предаването „Твоят ден” Симеон Караколев, съпредседател на Национална овцевъдна и козевъдна асоциация. Той уточни, че зърнопроизводителите в момента съгласуват своите действия, като вероятно и те ще се включат в протеста. „Цялата гама на селското стопанство настоява за адекватна реакция от страна на държавата. Ние сме в ситуация на безтегловност, която се наблюдава от няколко месеца. Не намираме никакъв консенсус, а министерството е една капсулирана структура, където не се води диалог, не се търсят решения и не се предлагат никакви законодателни изменения”, каза Караколев.  Той обясни, че на среща в МС ясно е било потвърдено, че най-късно в началото на септември секторът ще получи 213 млн. лева помощ заради войната в Украйна, но резултат все още няма. „Ние разбираме от медиите, че има гласувани само 150 млн. а една трета от средствата ги няма. Не се знае кога и как ще бъдат платени, а това създава напрежение”, подчерта Симеон Караколев.

Той уточни, че от бранша имат осем искания, които ще бъдат представени на пресконференция в сряда. „Няма сектори, които не са засегнати, ежедневно затварят врати стопанства. Готови сме на ефективни стачни действия в цялата страна, ще се затворят пътни артерии и ще покажем как целият сектор негодува”, завърши съпредседателят на Национална овцевъдна и козевъдна асоциация.