От лечебното заведение отхвърлиха критиките – и са завели дело за клевета

Продължава напрежението в най-голямата АГ болница у нас – „Майчин дом“. Бивши и настоящи служители пак дадоха пресконференция, в която настояха институциите да излязат с резултати от проверките в лечебното заведение. А от лечебното заведение отхвърлиха критиките – и са завели дело за клевета.

След общо 27 подадени сигнала за нередности в „Майчин дом“, д-р Елена Георгиева, която беше освободена от поста си начело на клиниката по анестезиология, и нейни бивши колеги за пореден път настояха здравният министър да отстрани проф. Иван Костов като изпълнителен директор на АГ-болницата. От министерството обаче изчакват да приключи проверката на прокуратурата.

"То е въпрос на желание да си свършат работата. Има 7 групи нарушения, за всяко едно от тях не може, а е редно да бъде отстранен. Ние няма да се откажем", заяви тя.

От работата си се отказва един от най-старите анестезиолози на „Майчин дом“ – д-р Лидия Гергова. "В Майчин дом съм от 1984 година. Обичам си работата, но взех решение да напусна", разказва тя.

УНИКАЛНА ОПЕРАЦИЯ: Лекари от две болници спасиха бебе с малформация (ВИДЕО)

Настоящи и бивши служители болницата изнесоха данни за източване на здравната каса и конфликти на интереси. В позиция до NOVA от АГ-болницата определиха казаното от анестезиолозите като „недопустим и грозен“ начин за накърняване престижа на лечебното заведение. С обвиненията на лекарите на пресконференцията се запозна съветникът на премиера - д-р Петър Грибнев.

"Проф. Хинков периодично ни уведомява за това какви са неговите виждания по този въпрос, a когато види нарушение – той ще махне проф. Костов. Това, което за нас е важно, е министърът на здравеопазването да подходи по правилния и законов начин в тази ситуация", обясни той.

От "Майчин дом" отхвърлиха и твърденията, че в подкрепа на изпълнителния директор проф. Иван Костов се обявяват само служители на болницата, които са държани в зависимост – тъй като са в пенсионна възраст и може да бъдат уволнени. И заявиха, че срещу д-р Елена Георгиева е заведено дело за клевета, обида и уронване на престижа на проф. Костов.