Причината - случаите на агресия в учебните заведения

"Биг Брадър" в детските градини. В началото на новата учебна година търговци на шпионска техника отчитат ръст в търсенето на скрити камери и подслушвателни устройства. Все повече родители оборудват децата си с "бръмбари", за да следят какво се случва в градините и яслите.

Заради случаи на агресия над деца от последните години родители поискаха и камери в учебните заведения. Трябва ли учителите и децата да бъдат непрекъснато на следени? Мненията „за” и „против” видеонаблюдението в детските градини събра Георги Георгиев в рубриката „На твоя страна”.

„За съжаление, до нас достигат много сигнали за агресия. Смятаме, че не се подхожда правилно към проблема – не се стимулира позитивната среда, а се мисли за външни фактори, за камери”, коментира Пламена Николова, представител на Национална мрежа за децата.

НАСИЛИЕ В СОЦИАЛЕН ДОМ: Възпитателка бие дете, за да го накара да изпие лекарство (ВИДЕО)

Често в битката на страната на родителите влизат именно новите технологии. Още в началото на новата учебна година в различни групи в социалните мрежи попадаме на публикации, в които майки и бащи търсят съвети за тайно заснемане или подслушване на учители в детските градини.
Интернет предлага различни по цена, големина и дължина на записа устройства. А търсенето им през последните години сериозно расте, разказва управителят на онлайн магазин за шпионска техника Светослав Димитров.  

Родители със сигнал за агресия срещу 2-годишно дете в детска градина

Цените на модерните "бръмбари" започват от 50-100 лв. Устройствата са малки по размер и лесно могат да се пренасят.

Сред учителите модерните устройства не са добре приети. „Ако към тези родители, се приложи същата практика, няма да бъдат доволни. Недопустимо е”, твърди Юлиян Петров от синдикат „Образование”.

УДАРИ И СКУБАНE НА КОСИ: Посягала ли е възпитателка на 2-годишни деца

Според експерти в сектора подобни опити за контрол над учителите поставят на карта доверието в образователната система, без да решават проблема с агресията.

„Това е знак за недоверие, защото родителите смятат, че нещо лошо може да се случи с децата им. Ако ти не вярваш на институциите, защо си пратил детето си там?”, пита психологът Иван Игов.

Според експертите подобни тайни записи са незаконни. Могат ли от жертва – родителите, търсещи истината за агресия на децата им, да се превърнат в престъпници – гледайте във видеото.