"Derniere Renovation" се прочу във Франция след извършването на няколко подобни акции

Активисти за климата заляха с оранжева боя пирамидата на Лувъра, за да поискат от френското правителство план за топлоизолация на сградите. Около 12 протестиращи от "Derniere Renovation" хвърлиха балони, пълни с боя, върху емблематичната структура от стъкло и метал, а друг я изкачи и я заля с боя.

Активисти напръскаха с боя колоните на Бранденбургска врата в Берлин (ВИДЕО)

В свое изявление групата призова правителството да отделя по 12 млрд. евро всяка година за подобряване на топлоизолацията на френските сгради, тъй като в момента Националното събрание обсъжда бюджета за 2024 г.

"Derniere Renovation" твърди, че този ход би могъл драстично да намали въглеродните емисии във Франция, като според парламентарно разследване, публикувано по-рано през октомври, лошо изолираните недвижими имоти се нареждат на четвърто място по замърсяване на околната среда, във френската икономика, след транспорта, селското стопанство и промишлеността.

По данни на групата за борба с изменението на климата около 12 протестиращи са били арестувани от полицията след акцията в Лувъра.

Десетки хиляди се събраха на климатичен протест в Ню Йорк (ВИДЕО)

"Derniere Renovation" се прочу във Франция след извършването на няколко подобни акции, осъждащи "бездействието на правителството в областта на климата" според тях, насочени към правителствени сгради, културни обекти или магистрали.