Той коментира темата преди Съвета по сигурността към МС

Ще преговаряме за срока, но трябва да стане веднага. Това заяви пред журналисти председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски преди днешното заседание на Съвета по сигурността към Министерския съвет, на което ще бъде обсъждана предложената отмяна на дерогацията за руския нефт. Пеевски припомни, че внесеното предложение предвижда дерогацията да отпадне в тридневен срок. „Всеки ден, в който се финансира режимът на Путин, е пагубен“, посочи Пеевски. „Надяваме се, че ще има разум в министър-председателя и в „Продължаваме Промяната“, за да не бъде видяно, че финансират Путин“, допълни той.

Извънреден Съвет по сигурността при премиера заради дерогацията

Министър-председателят акад. Николай Денков свика за днес извънредно заседание на Съвета по сигурността към Министерския съвет по повод внесените в Народното събрание изменения на Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна.

ПП-ДБ ще предложат дерогацията на „Лукойл“ да отпадне на 15 март

Фокус на заседанието ще бъде оценката на последиците и рисковете за националната сигурност на България при евентуално приемане на проектозакона, който предвижда отмяна в тридневен срок на предоставената от Съвета на Европейския съюз дерогация за преработката на руски нефт от българската рафинерия. Доклади по темата ще представят компетентните органи - Държавните агенции „Национална сигурност” и „Разузнаване”, както и Служба „Военно разузнаване”.

Източник: Иван Лазаров, БТА