Запознайте се с Денис Сагдич

Остатъци от плат, електронни отпадъци или найлонови торбички - безполезен боклук за повечето хора. Турският рециклиращ творец Денис Сагдич обаче вижда нещата по съвсем различен начин. За нея всеки отпадък е част от произведение на изкуството.

Тя твори портрети от пластмасови капачки за бутилки, цветни парчета хартия, плат и кабели. Освен красота, изкуството на турската художничка има и мисия.

Създадоха първия в света сладолед от пластмаса (ВИДЕО)

Портретите ѝ се раждат в студиото ѝ в Истанбул. Тя търси интересни лица в интернет. Първо отпечатва снимка. От нея създава шаблон с размери приблизително 440 на 140 см. Тогава започва същинската работа.

Складът на Денис е точно до студиото ѝ. Там се трупат безброй остатъци, включително кабели, жици, кожа или алуминиеви кутии. Материалите си набавя чрез истанбулското сметопочистване или от частни фирми.

Нейните произведения се показват само на обществени места, сред които е и летището в Истанбул. Там художничката достига до голяма международна публика, която иска да насърчи към съзнателното използване на ресурсите.

Още по темата гледайте във видеото. То е част от предаването „Евромакс“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка събота от 11.30 ч. и понеделник от 22.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.