С коментар по темата Нидал Алгафари, Стойчо Стойчев, Петко Горанов и Андрей Райчев

В ДПС решенията се взимат от Ахмед Доган лично. Това го знаят всички. За да реши Доган да смени Мустафа Карадайъ с човек, който е с българско име, това означава някаква нова стратегия, нещо различно с политиката.Това коментира в студиото на „Здравей България” пиар експертът Нидал Алгафари.  По думите му ДПС има нужда да излязе от образа на етническа партия и им трябва силен коз. "Най-силният коз, който има ѝ ресурса, е Делян Пеевски. В момента се инвестира в това Делян Пеевски да направи голямата крачка на ДПС към към други етноси", добави той. 

ПП осъди критиките на Пеевски към премиера

Според политолога Стойчо Стойчев, ако действително се сглобява ново мнозинство в парламента, това представлява реална алтернатива. „По конституционната процедура кабинет „Денков”, за да се ротира с кабинет „Габриел” трябва да подаде оставка. Новият кабинет може да има нова структура и нов персонален състав. С какво мнозинство ще бъде избран той, е различен въпрос, от този с какво мнозинство ще бъде гласуван кабинета „Денков”. В промеждутъка може да се договори ново мнозинство и да бъдат изключени част от депутатите на парламентарната група на ПП-ДБ”, добави Стойчев.

ГЕРБ-СДС и ДПС - с нов ултиматум за бюджета (ОБЗОР)

По думите на Петко Горанов в момента тече активна кампания по легализиране на реално феноменалната роля, която Пеевски е имал през всички тези години. „За ПП и за правителството критиките на Пеевски са подарък, защото той има такъв публичен образ, че каквото лошо каже за теб , значи си на правилния път и работиш добре. ГЕРБ мълчат, защото Пеевски се изявява като алтер его на Борисов. Ако той копае от нечий образ, това е от образа на Борисов. Борисов и Пеевски се опитват да нагласят алтернатива на така наречената „сглобка””, каза Горанов. Според него тече операция за легализиране на бъдещо, различно управляващо мнозинство, което върви със сатанизиране на сегашното правителство.

„Мисля, че ще има няколко възможни хода, ако в конституционната реформа влезе текст, който да отнеме възможността на Радев да състави правителство. Не смятам, че това е политически правилно. България има нужда от формулата на служебното правителство. Това, което трябваше да се започне отдавна и за което имаше достатъчни мнозинство в парламента, е политическа санкция спрямо Радев”, добави Горанов.

 „Делян Пеевски е много активен. Всички негови прояви са предизборно поведение. Същина на политиката на Доган, която му осигури 35 години присъствие е едно изречение: „Няма да допусна българските турци да станат карта в чужда игра””, според социолога Андрей Райчев . По думите му България трябва да е единна, а в момента виждаме критики защо сте единни.

Целия разговор гледайте във видеото.