По-рано за това настояха ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС

Политическият декември започна с оставки и спешни совалки между партньорите в некоалицията. Само ден след като беше избран подуправителят на Здравната каса, Момчил Мавров депозира оставката си. Същото направи и управителят Станимир Михайлов. Всичко това се случи след изявление на премиера и среща на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС. След като напрежението беше потушено, депутатите одобриха на първо четене бюджетите на Здравната каса и на общественото осигуряване.

Скандал в НС между Кирил Петков и Делян Пеевски

Рано сутринта премиерът Николай Денков разкритикува партньорите си в управлението и размаха пръст на ГЕРБ за конфликтите в сглобката от последните дни. По думите му партията на Борисов се отклонява от правилната посока и ако това не се промени, няма смисъл от този кабинет. Повод за раздора стана вчерашният избор на подуправител на Здравната каса.

Критиките от страна на премиера постигнаха резултат и само няколко часа след тях от ПП-ДБ и ГЕРБ обявиха, че ще започнат работа по документ, в който да се запише как ще се взимат решенията занапред. Управителят и подуправителят на Здравната каса бяха помолени да подадат оставка, за да може процедурата да започне на чисто. И Станимир Михайлов и Момчил Мавров послушаха призива и малко преди 5 часа в деловодството на парламента оставките бяха депозирани. И още за трусовете във властта. Според Денков от ГЕРБ бавят приемането на правилата за избор на състава на антикорупционната комисия.

С избора на проф. Момчил Мавров за подуправител на Здравната каса са нарушени няколко принципа, смята премиерът Николай Денков.

„Лично съм виждал сигнал от ДАНС до прокуратурата за това, че той е лобирал по начин, по който изисква проверка от прокуратурата. Назначаване на позиция, на която се изисква разпределение на над 8 млрд. е проблем”, заяви Николай Денков. И поиска от ГЕРБ да го оттеглят, а кандидатите за постове да са приемливи и за Промяната, и за ГЕРБ.

„Вчера абсолютно силово, със съдействието на "Възраждане", ГЕРБ и ДПС избраха този човек. Нека да го кажа ясно: или ГЕРБ ще се върне обратно по пътя, по който тръгнахме или ние сме се отклонили в грешната посока, ако това не стане, това правителство няма смисъл”, заяви Денков.

Няколко часа по-късно Бойко Борисов, Христо Иванов и Асен Василев застанаха рамо до рамо и обявиха, че са постигнали консенсус. Започват работа по регламент, в който да се запише как ще се взимат решенията за кадровите назначения.

„След вчерашния ден, в който всички видяха, че показването на мускули, казано на политически език, води дотам, че всички потъваме в една говорилня, нека да подпишем, да е ясно мнозинството ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС за конституционно мнозинство, за регулатори, за служби, което поставиха те като условие”, заяви Бойко Борисов.

„С оглед на това, че беше опорочен изборът на ръководството на НЗОК, ще отправим молба към управител и подуправител да направят крачка назад  - това означава оставка”, коментира Христо Иванов.

ДПС ще имат участие в регулаторите, но не и в кабинета. „В управлението в изпълнителната власт няма да се включваме - нито на ниво министри, нито на ниво заместник-министри. Да е ясно”, заяви Делян Пеевски.

Нинова: Между управляващите виждаме висша форма на лицемерие

Критики за това как партиите от управляващото мнозинство се разбраха, дойдоха от опозицията. „Това, което виждаме днес, е висша форма на лицемерие и демагогия. Вчера се избиха за подуправителя, замеряха с обвинения "подуправителят ви е по-корумпиран от управителя ни" и днес се прегърнаха и вкупом ще ги молят да си подадат оставките”, заяви Корнелия Нинова.

Що се отнася до острия тон на Пеевски за начина, по който Денков управлява, премиерът отговори така: „Не смятам, че трябва да отговарям на всички глупости, които се говорят в публичното пространство”, каза Денков.

„Премиерът - ако почне да работи за хората, ще разговаряме с него, ако прави разумни неща. Пълна подкрепа има вицепремиера Мария Габриел”, заяви Делян Пеевски.