Почти всички грабежи през последните години са в Западна България

Само за 5 години грабежите на инкасо автомобили са шест. Над 7 милиона са парите, които са откраднати по време на тези престъпни акции. В голяма част от случаите действат четири маскирани и въоръжени мъже, като охранителите не са тежко пострадали. Почти всички грабежи през последните години са в Западна България. 

8 март 2023 г. Враца. Малко преди 11 часа двамата охранители оставят автомобила и влизат в магазина. Когато се връщат, парите ги няма. Откраднати са над 300 хил. лв. На мястото не е имало камери, а градът е под полицейска обсада.

Въоръжен грабеж и стрелба в центъра на Благоевград, има ранен (ВИДЕО)

Ноември 2022 година. 5 млн. лв. са задигнати от инкасо автомобил, паркиран в МОЛ на околовръстния път на София. Грабежът е професионален. "Инкасо автомобилът е бил тампониран, тоест пред него е бил застанал друг автомобил, зад него също", казва Иво Илиев, зам.-градски прокурор на София.

По-късно двата автомобила от престъплението са открити опожарени, според разследващите маскираните четирима мъже са имали пистолет и дълго оръжие. Един от охранителите е закопчан с белезници, а шофьорът ударен от извършителите.

Четирима маскирани и въоръжени удрят инкасо служител, взимат наличните в автомобила половин милион лева. Това се случва през 2021 г. в Перник. Оказва се, инкасо автомобилът е бил дебнат кога ще спре не бензиностанцията, за да бъде ударен.

Всичко това се случва само 125 дни след като отново четирима мъже успяват да откраднат 1 млн. лв. в Перник. Парите изчезват след грабеж пред енергото в миньорския град. Служителите на охранителната компания не са пострадали.

Като на кино - двама мъже с перуки се приближават до буса с парите и взимат събраните 300 хил. лв. Случаят е от март 2018 г. в Плевен. Още същия ден полицията открива парите в апартамент в града. Арестувани са трима. 

Откраднаха крупна сума от инкасо автомобил във Враца (ВИДЕО+СНИМКИ)

През 2017 г. в столичния квартал "Овча купел" трима маскирани обират 400 хил. лв. Нападението се случва, докато охранителите пренасят чувалите с пари. Част от служителите са пострадали. Според криминалиста Иван Савов често фирмите подценяват правилата за безопасност.
"Най-грубото потъпкване на правилата е че в тези автомобили трябва да са по трима служители, а са по двама. Тези двама напускат автомобила, за да осигурят трансфера и този трети би трябвало да стои", допълни Савов. 

В повечето случаи охранителите не се противопоставят на нападателите. "Може би този път служителите са се опитали наистина да си влязат в ролята", посочи той. 
Най-често грабежите на специлиазираните автомобили се случват около празници, когато оборотите на магазините са по-високи от обичайно.