Те ще бъдат гласувани на 8 декември

Точно както се заканиха, депутатите на ГЕРБ участват само в заседания, които са свързани с промените в Конституцията. Така Комисията по конституционните въпроси успя да събере кворум и те вече са на финалната права.

Присъстваха всички членове, включително от ГЕРБ и ДПС. Заявката е, че промените в Конституцията трябва да бъдат завършени до края на годината. Днес беше последното обществено обсъждане преди в петък промените да влязат на второ първо гласуване в Залата по така наречената бавна писта.

Първият път -  през октомври - не бяха приети, тъй като бяха необходими 180 гласа, а вносителите от герб ПП–ДБ и ДПС разполагат с малко над 160. Сега според правилата за втория опит, тези гласове са им достатъчни.

Ресорната комисия в парламента обсъжда промените в Конституцията

Освен съдебна реформа, се предлагат ограничаване на президента при съставянето на служебно правителство, както и отпадане на забраната министри и депутати да нямат двойно гражданство.
 Вносителите се отказаха от идеята да промянат датата на националния празник от 3 март на 24 май. Но всички промени спрямо първоначалния вариант ще бъдат отразени едва на второ четене.

“На този етап на тема Конституция нито една от политическите сили, които са внесли проекта за промени, не е оттеглил своята подкрепа”. Това заяви Надежда Йорданова от ПП-ДБ. Тя подчерта, че на 8 декември ще бъде проведено гласуването на конституционните промени.

От своя страна Никола Минчев посочи, че вижда подкрепа в рамките на вече установената при внасянето на законопроект и вярва, че тя ще бъде потвърдена и в зала.

Мая Димитрова от БСП затвърди позицията на опозицията - няма да има подкрепа за конституционните промени. Златан Златанов смята, че исканията са антиконституционни.

БОЙКОТ: ГЕРБ-СДС ще участва единствено в заседанията на НС за изменения в Конституцията

Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС също изрази вяра, че промените в основния закон ще бъдат доведени докрай и темата ще бъде изчерпана. “Тази тема се коментира от 10 години, имаме намерение да я изчерпим до край. Прогнозата е за приемане на промените до 31 декември с твърда Подкрепа на вносителите - ГЕРБ, ПП-дби ДПС”, каза още Чолаков.

Николай Денков: Ще има корекции в подготвяните конституционни промени

Дали ще бъде даден ход на процедурата ще стане ясно в петък, когато предстои втори опит за първо гласуване на конституционните промени.